17. јун 2022. Народни посланик проф. др Владимир Маринковић и посланик Бундестага Фолкмар Клајн

17. јун 2022. Народни посланик проф. др Владимир Маринковић и посланик Бундестага Фолкмар Клајн

Петак, 17. јун 2022.

Народни посланик проф. др Владимир Маринковић разговарао са послаником Бундестага

Народни посланик проф. др Владимир Маринковић разговарао је данас у Народној скупштини са савезним послаником ЦДУ/ЦСУ посланичке групе Фолкмаром Клајном (Volkmar Klein), који борави у једнодневној посети Београду. Он је известилац посланичке групе за економски развој и сарадњу, а истовремено је и заменик председавајућег Парламентарне немачко-пацифичке групе.


Проф. др Владимир Маринковић је изразио задовољство што односи и везе Србије и Немачке стално јачају, истичући да постоји интензивна сарадња на највишем политичком нивоу, али и на економском плану, имајући у виду да је преко 75 хиљада наших грађана запослено у немачким компанијама које послују у Србији. „Захвални смо на поверењу у нашу земљу и великом броју инвестиција“, нагласио је он. Маринковић је навео да је битно да се ова динамична комуникација између Србије и Немачке одржава, посебно у специфичним околностима у којима се налази цела Европа. Нагласио је да је чланство у Европској унији главни спољнополитички приоритет и стратешки циљ Србије.

Током разговора, проф. др Владимир Маринковић се осврнуо и на дијалог између Београда и Приштине, истичући да је Србија посвећена дијалогу и изналажењу компромисног, одрживог решења. Изразио је забринутост због понашања привремених институција у Приштини и одбијању спровођења Бриселског и Вашингтонског споразума.

Говорећи о значају регионалне сарадње, Маринковић је посебно истакао важност иницијативе Отворени Балкан, која представља добру платформу за стабилизацију региона, еконосмку сарадњу и помирење. Истакао је да је ова иницијатива битан предуслов за постизање дугорочне сарадње на Западном Балкану, и изразио жаљење што Приштина одбија учешће у овој регионалној иницијативи. Истовремено, односи Србије и Албаније никад нису били на бољем нивоу и постигнут је висок степен међусобног разумевања, управо као резултат учешћа у иницијативи Отворени Блакан, констатовао је Маринковић.

Посланик Бундестага Фолкмар Клајн сложио се да је сарадња држава региона Западног Балкана од изузетног значаја, наводећи да је у процесу европских интеграција битна не само билатерална сарадња држава кандидата са чланицама ЕУ, већ и међусобна сарадња држава региона Западног Балкана. У том смислу, иницијатива Отворени Блакан има велики значај и блиско је повезана са Берлинским процесом, закључио је он.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2