Среда, 13. октобар 2021.

Народни посланик Бојан Торбица разговарао са амбасадором Кореје у Србији

Члан Посланичке групе пријатељства са Демократском народном Републиком Корејом Бојан Торбицa састаo се данас са амбасадором Демократске народне Републике Кореје у Републици Србији Њ.Е. Ријем Пјонгом Дуом.


Ри Пјонг Ду, упознао је посланика са одржавањем пете седнице XIV сазива Националног комитета одбране ДНРК, под вођством врховног вође Ким Џонг Уна, на којој је нагласио да законодавне и друге институције треба да ојачају свој рад и контролну улогу. Амбасадор је навео да је и економија у овој држави у порасту, без обзира на светску кризу изазвану пандемијом корона вирусом. Додао је да се Демократска народна Република Кореја опоравила од природне катастрофе, која је изазвала поплаве, али да су мобилисана војска и цивилно друштво након три месеца упорног рада обновили штету изазвану природним непогодама. Амбасадор је у даљем разговору нагласио да је Демократска народна Република Кореја отворила све стратешке комуникационе линије са јужном Корејом, како би изградила боље односе са суседима и да ће наставити да брани своје националне интересе и суверенитет и реаговати на флуктуације које се дешавају на Корејском полуострву. Амбасадор је истакао да је формирање Посланичке групе пријатељства са Демократском народном Републиком Корејом у Народној скупштини Републике Србије позитиван импулс за односе две земље и да има важну улогу за билатералне односе Србије и Кореје. Изразио је наду да ће се сарадња и посете на различитим нивоима остварити након јењавања контролних мера изазване корона вирусом, а искористио је прилику да се захвали Народној скупштини и Влади Републике Србије на организовању Самита поводом 60. годишњице Конференције несврстаних земаља.

Торбица је навео да две земље никада нису имале отворених питања и да су вишедеценијско пријатељство две земље увек красили традиционално добри односи. У прилог томе Торбица је навео да је и Ким Ил Сунг, председник ДНР Кореје, 1984. године проглашен за почасног грађанина Београда. Народни посланик навео је да је Посланичка група пријатељства са Демократском народном Републиком Корејом упозната са дешавањима у тој земљи, захваљујући и билтенима које амбасада доставља Народној скупштини и навео да би могла да се оствари сарадња са медијима и грађанима Републике Србије, како би се ближе упознали са културом и дешавањима у Кореји. Торбица је изразио захвалност Кореји на непризнавању тзв. Државе Косово и пријема у УНЕСКО. Он је навео да Србија зна шта значи борба за суверенитет, под притиском светских сила и увођења санкција и да Србија јесте веран пријатељ Кореји по овим питањима. Нагласио је и да ће ПГП првом приликом прихватити позив за посету и ближе сарађивати са амбасадом. Закључио је да ће се Посланичка група пријатељства потрудити да успостави ближу комуникацију и сарадњу, како би билатерални односи били унапређени, што се и очекује од традиционално доброг пријатељства.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2