17. децембар 2013. Република Србија у Европском савезу за традиционално наслеђе

17. децембар 2013. Република Србија у Европском савезу за традиционално наслеђе

Уторак, 17. децембар 2013.

Свечано обележен пријем Републике Србије у Европски савез за традиционално наслеђе

Етно-мрежа, струковна организација из Србије, постала је једанаести члан Европског савеза за традиционално наслеђе


Чланство у том Савезу подразумева снажну подршку ресорних институција, ради јачања капацитета и ширења деловања националних асоцијација.
Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова , Женска парламентарна мрежа и Етно мрежа су тај корак у очувању националног идентитета наше земље обележили изложбом „Традиционалне рукотворине као елемент државног порекла“.
Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, сматра да је пријемом Етно мреже у Европски савез за традиционално наслеђе, Србија и званично прихваћена као равноправни учесник у очувању традиционалних знања европских народа. Родна равноправност и економско оснаживање жена, сматра Омеровић, је основни предуслов за побољшање положаја жена у друштву, поготово, како оцењује, ако имамо на уму да су у Србији жене и даље мање заступљен пол у свим сферама јавног и приватног живота, посебно у области економије и бизниса.
Представница Женске парламентарне мреже Биљана Хасановић Кораћ, подсетила је да је један од основних циљева те мреже економско осамостаљивање жена и промоција женских знања, што је предуслов равноправности жена на свим пољима.
Честитке на чланству стигле су од амбасадора Финске у Београду Пека Орпана који је рекао да наслеђе не треба посматрати само као наслеђе, већ му омогућити да се развија и кроз модерну културу, посебно наглашавајући да висок квалитет рукотворина може да допринесе развоју туризма.
Европски савез за традиционално наслеђе, који делује од 1972. године, окупља струковне организације из девет земаља чланица ЕУ и Норвешке. На годишњој скупштини, одржаној у Хелсинкију 25. септембра 2013. године, Савез је у своје чланство примио Етно-мрежу, струковну организацију из Србије. Стручна комисија Савеза је посетила Србију 2012. године и извршила увид у рад и деловање Етно-мреже, која окупља 24 удружења из целе Србије, и потврдила њену квалификованост и репрезентативност у очувању и неговању ове врсте нематеријалног културног наслеђа, као основног критеријума за чланство. Тако су Етно-мрежа и Србија званично прихваћени од сродних удружења из Шведске, Финске, Норвешке, Естоније, Данске, Словачке, Мађарске, Аустрије, Летоније и Пољске, као равноправан учесник у очувању традиционалних знања европских народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5