Среда, 28. март 2018.

Четврти састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Чланови Парламентарног форума за енергетску политику Србије су, на састанку одржаном 28. марта, имали прилику са се упознају са пројектом првог зеленог солитера у Србији.


Пројекат су представили представници фирме „Stattwerk“ д.о.о. Мираш Мирашевић, директор, Сара Петровић, архитекта и Милица Ђорђевић, правник компаније. Сама компанија се иначе бави реконструкцијом напуштених објеката у духу зелене и енергетски ефикасне архитектуре, а пројекат реконструкције старе зграде Беобанке у Београду на Зеленом венцу, представља први зелени енергетски ефикасни солитер на Балкану.

Овај пројекат поред естетског квалитета, допринеће и визуелном идентитету Београда, а зелена фасада са собом носи бенефит у смислу регулације микроклиматских услова у околини, пречишћавању ваздуха, смањењу нивоа буке и смањењу количине загађујућих честица у ваздуху, истакла ја архитекта Сара Петровић. Она је додала да ће поред вертикалних башти и зелених кровова ова зграда бити и енергетски ефикасна, што ће се постићи применом различитих технологија и коришћењем обновљивих извора енергије. Такође, зграда ће бити први балкански еко центар, односно, пословни простор за компаније из области енергетске ефикасности и одрживог развоја, као и образовни инфо центар за све грађане. Бенефити које овакав пројекат доноси су покретање еко индустрије у Србији, обезбеђивање паркинг простора за возила, али и електрична возила и бицикле, затим подизање еколошке свести код грађана, као и богаћење туристичке понуде Београда, закључила је Петровић.

У разговору са народним посланицима, који су поздравили пројекат и уопште идеју првог зеленог солитера у Београду, представници компаније „Stattwerk“ д.о.о. разговарали су о опстанку зелених површина у дужем временском периоду, њиховом одржавању и финансирању након изградње, уштедама електричне енергије у зимским и летњим месецима, технологијама којима ће се спречити ерозија бетона услед изградње зелене фасаде, могућностима да се овакав пројекат реализује и на стамбеним зградама у Србији, утицају на свест грађана о важности обновљивих извора енергије, култури становања и друго.

Аутор пројекта, архитекта Мираш Мирашевић упознао је народне посланике и са тим да ће на зеленим површинама зграде бити заступљено око 10 врста биљака које могу да издрже услове загађења, хладноће, топлоте и ударе ветра, од којих ће 70 одсто чинити зимске, а 30 одсто летње биљке. Такође, информисао је народне посланике да ће по завршетку зграде уштеде у енергији бити значајне, имајући у виду да се са зеленом фасадом температура споља смањује пет до 17 степени целзијуса, а унутра осам до 11 степени целзијуса, као и да ће као изворе енергије за овај солитер компанија користити најмодерније изворе грејања и хлађења. Он је навео и да ће се у реконструкцији користити само еколошки и рециклирани материјали.

Састанку је председавала председница Парламентарног форума др Александра Томић, а присуствовали су и оснивачи Парламентарног форума Маја Мачужић, Снежана Б. Петровић, Снежана Р. Петровић, Маријан Ристичевић и др Бранислав Блажић, сада државни секретар у Министарству заштите животне средине, као и народни посланици који су изразили жељу да се прикључе раду Парламентарног форума Славиша Булатовић, Звонимир Ђокић, Гордана Чомић, проф. др Љубинко Ракоњац, Снежана Пауновић, Вера Пауновић, др Данијела Буквић, Наташа Михаиловић Вацић и Нада Лазић.


Видео (1)

Среда, 28. март 2018. | Четврти састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 28.03.2018Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5