16.септембар 2015. Учесници скупа Коришћење биомасе у енергетске сврхе: искуства немачке Покрајине Баден-Виртемберг и Републике Србије

16.септембар 2015. Учесници скупа Коришћење биомасе у енергетске сврхе: искуства немачке Покрајине Баден-Виртемберг и Републике Србије

Среда, 16. септембар 2015.

Четврти састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Парламентарни форум за енергетску политику Србије одржао је данас у Народној скупштини Четврти састанак посвећен теми пошумљавања и коришћењу биомасе у енергетске сврхе.


Скуп под називом „Коришћење биомасе у енергетске сврхе: искуства немачке Покрајине Баден-Виртемберг и Републике Србије“ отворио је заменик председника Парламентарног форума др Бранислав Блажић подсетивши да партнерство Србије и ове немачке Покрајине датира од реализације обавеза које проистичу из Дунавске стратегије. Циљ ове сарадње је, између осталог, промовисање одрживог тржишта биомасе који се остварује реализацијом пројеката прекограничне сарадње који доприносе сигурном снабдевању енергијом и заштити климе, истакао је Блажић. Он је додао и да су за Србију важна искуства Немачке и трансфер знања, због субституције енергије која се добија сагоревањем угља и мазута, енергијом добијеном из биомасе.

„Велике количине неискоришћене биомасе, висока стопа незапослености и ограничен приступ ЕУ фондовима за развој обновљивих извора енергије, отварају простор за партнерство Србије и Покрајине Баден-Виртемберг. Посебан значај са Србију има сарадња на пројектима коришћења шумске биомасе за производњу топлотне енергије у локалним топланама у мање развијеним подручјима Србије, као и сарадња у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и даљинског грејања“, истакао је Блажић.

Он се захвалио немачкој организацији ГИЗ, уз чију подршку Србија реализује пројекте из ове области, и изразио наду да ћемо за неколико година, захваљујући овој сарадњи, моћи да кажемо да је Србија ефикасним, рационалним и одрживим коришћењем расположивих ресурса, израсла у земљу са снажном и модерном економијом и развијеном привредом.

Габријела Бенеман, руководилац економског сектора амбасаде СР Немачке у Србији поздравила је одржавање скупа о алтернативним изворима енергије добијеним из биомасе и биогорива, имајући у виду да фосилна горива неће увек трајати и да свет мора да се окрене другим изворима енергије. Говорећи о сарадњи Покрајине Баден-Витемберг и Србије Бенеман је подсетила да она треба да доведе до одговора на питање како одрживу сировину претворити у нови вид енергије, посебно када су у питању шуме, јер истовремено треба водити рачуна о њиховом коришћењу за производњу енергије, али и очувању животне средине.

О искуствима Покрајине Баден-Виртемберг, о енергетској транзицији, односно, преласку са фосилне и нуклеарне енергије на одрживе изворе енергије, о сарадњи Србије и Немачке у оквиру пројеката Дунавске стратегије, као и о сарадњи са ресорним министарством у Србији, говорила је Јута Лук, из Министарства за животну средину, климу и енергетику Покрајине Баден-Виртемберг.

Александар Весић, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине упознао је учеснике састанка са потенцијалима Србије у обновљивим изворима енергије, али и са три стуба енергетског партнерства Србије и Баден-Виртемберга, што су политички дијалог, научна и привредна сарадња.

Након уводних излагања учесницима састанка представљена су искуства немачке Покрајине Баден-Виртемберг у коришћењу биомасе у енергетске сврхе, о којима је говорио Конрад Раб из Министарства за животну средину, климу и енергетику ове Покрајине, као и потенцијали Републике Србије за коришћење биомасе у енергетске сврхе, о којима је говорио Александар Васиљевић, извршни директор ЈП Србијашуме, из Сектора за развој и стратешко планирање.

У дискусији која је уследила размењена су мишљења о политикама и стратегијама у области енергетике и заштите животне средине у Србији, развоју енергетског сектора, уштедама у потрошњи енергије до 2050.године, буџетским средствима која се одвајају за енергетику, газдовању шумама у Србији, употреби дрвне масе као биомасе и њеном ефикасном коришћењу, изворима биомасе из домаћинстава за производњу енергије, енергетској пољопривреди, инфраструктурној опремљености села у светлу употребе биомасе, изградњи биогасних постројења, као и пошумљавању и изради стратегије у области шумарства.

Затварајући састанак заменик председника Парламентарног форума за енергетску политику Србије др Бранислав Блажић захвалио је ГИЗ-у и колегама из немачке Покрајине Баден-Виртемберг, чија су искуства за Србију од непроцењивог значаја, и изразио наду да ће Србија, након данашњег састанка, знати да их преточи у праксу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја