18. септембар 2013. Учесници радионице - Међународна добра пракса у парламентарном надзору

18. септембар 2013. Учесници радионице - Међународна добра пракса у парламентарном надзору

Среда, 18. септембар 2013.

Одржана радионица - Међународна добра пракса у парламентарном надзору

Радионица УСАИД/ЈРГА Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт на тему: Међународна добра пракса у парламентарном надзору одржана је данас у Дому Народне скупштине.


Заменик генералног секретара Народне скупштине Радослав Вујовић је, у свом уводном обраћању, поздравио одржавање радионице као један од начина да се размене искуства, допринесе изградњи капацитета Народне скупштине и упозна са примерима добре међународне праксе. Он је истакао да Народна скупштина константно ради на подизању професионалности и јачању капацитета стручне службе. Вујовић је навео да је потребно стандардизовати формат извештаја које независна тела достављају Народној скупштини, како би се олакшао рад скупштинских и одбора.

Томас Брајдл, међународни консултант за парламентарни надзор представио је међународне примере добре праксе у парламентарном надзору и сарадњи парламената и независних државних органа. Брајдл је у свом обраћању навео кључне препоруке које подразумевају да извештаји независних тела који се подносе Народној скупштини морају да буду у складу са потребама и очекивањима њихових корисника у Парламенту и да Народна скупштина треба да предузме активнију улогу када је реч о дефинисању начина на који независна тела извештавају о њиховим налазима и препорукама. Говорећи о релевантним међународним стандардима и праксама, Брајдл је оценио да Народна скупштина треба да пружи јасне инструкције о начину на који независна тела треба да извештавају и да обезбеди одговарајуће капацитете. Он је истакао да Народна скупштина, између осталог, треба да формира радну групу за непосредну сарадњу са независним телима, која треба да успостави опште стандарде и смернице којима се дефинише начин на који независна тела извештавају Народну скупштину о њиховим закључцима и препорукама. Додао је да је су за израду квалитетних извештаја најбитнији резиме извештаја, јасне препоруке, праћење имплементације и стална комуникација између Народне скупштине и независних тела.

Учесници радионице били су народни посланици, запослени у Народној скупштини и представници цивилног сектора.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја