3.април 2018. Посланици Парламента Шведске Пири Нијеми (Piri Niemi) и Ларс Мејерн Ларсон (Lars Mejern Larsson) у разговору са српским колегама

3.април 2018. Посланици Парламента Шведске Пири Нијеми (Piri Niemi) и Ларс Мејерн Ларсон (Lars Mejern Larsson) у разговору са српским колегама

Уторак, 3. април 2018.

Шведски посланици у посети Народној скупштини

Председник Посланичке групе пријатељства са Шведском проф.др Милорад Мијатовић и чланице Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и Душица Стојковић примили су данас у Народној скупшини посланике Парламента Шведске Пирија Нијемија (Piri Niemi) и Ларса Мејерна Ларсона (Lars Mejern Larsson), са којима су разговарали о процесу европских интеграција Србије.


Посланике шведског парламента занимао је напредак Србије у преговорима са Европском комисијом, као и став Србије када су у питању Поглавље 31, борба против корупције и дијалог између Београда и Приштине.

Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач истакла је да је стратешки циљ Србије приступање ЕУ.

„Радимо на томе посвећено и парламент има своју важну улогу у том процесу. Ситуација јесте специфична, али ми смо свесни својих обавеза и у погледу Поглавља 31, али и Поглавља 35. Србија је све урадила са своје стране у односу на дијалог са Приштином и ми остајемо посвећени дијалогу и поред инцидента који се догодио на КиМ пре пар дана“, поручила је Ковач.

Она је, говорећи о борби против корупције у Србији, истакла да је наша земља отпочела преговоре са ЕУ отварањем поглавља 23. и 24, као и да смо каснили са испуњавањем обавеза, те ће зато и уследити измене у акционим плановима.

Шведски посланици Нијемиј и Ларсон оценили су да је најважнији део преговора Србије и ЕУ питање борбе против корупције и поздравили редефинисање акционих планова за поглавља 23. и 24. Они су оценили да се Србија налази на добром путу и изразили забринутост због актуелне ситуације на КиМ.

Председник ПГП са Шведском проф.др Милорад Мијатовић истакао је разговору са шведским колегама да је власт у Србији на инцидент у Косовској Митровици реаговала мудро, уз избегавање жестоких реакција.

„Будите уверени да нас овакве ствари неће вратити уназад и наставићемо да тражимо прихватљиво решење и за Београд и за Приштину. Спремни смо да даље разговарамо уз гаранције ЕУ да све што је договорено треба да буде и испуњено. Такође, наша спољна политика остаје непромењена и без обзира на дешавања, наш циљ остаје чланство у ЕУ и ми чинимо све да што пре будемо њена чланица. Сматрамо да је то право решење, не само за Србију, већ и за читав Западни Балкан“, поручио је Мијатовић.

Он је захвалио шведским колегама на подршци њихове земље и изразио задовољство сарадњом коју међусобно остварујемо у међународним организацијама.

Чланица Одбора за европске интеграције Душица Стојковић истакла је у разговору да Србија и Шведска имају добре билатералне односе, добру економску сарадњу и представила шведским парламентарцима законска решења којима се Србија бори против корупције. Она је изразила наду да ће следећи извештај Европске комисије о напретку Србије бити позитиван и оценила да Србију очекује још доста посла, посебно када је у питању јачање независних институција.

„Поглавље 35. је отворено међу првима и представља политичко поглавње, које нема јасне критеријуме за затварање и које је питање свих питања у процесу приступања Србије ЕУ“, истакла је Стојковић.

Она је позвала ЕУ да боље прати реализацију Бриселског споразума, као трећа страна потписница, јер ни после 1900 дана од потписивања на КиМ није формирана Заједница српских општина.

У разговору српских и шведских посланика било је речи и о тржишту рада и запошљавању у Србији, питању борбе против насиља над женама, положају националних мањина, али и демографској ситуацији у Србији и пронаталитетним мерама које се спроводе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја