3. март 2020. Народнe посланицe Весна Марковић и Андријана Аврамов са представницима Међународне парламентарне мреже за слободу вероисповести и веровања

3. март 2020. Народнe посланицe Весна Марковић и Андријана Аврамов са представницима Међународне парламентарне мреже за слободу вероисповести и веровања

Уторак, 3. март 2020.

Народна посланица Весна Марковић састала се са представницима Међународне парламентарне мреже за слободу вероисповести и веровања

Народне посланице Весна Марковић и Андријана Аврамов разговарале су у Народној скупштини са представницама Међународне парламентарне мреже за слободу вероисповести и веровања, које бораве у Србији у оквиру регионалног пројекта.


Народна посланица Весна Марковић је истакла да је слобода вере и вероисповести веома важна тема, која спада у домен заштите људских права и навела да је Србија секуларна држава, као и да Устав штити верске слободе.

У Србији постоје регистроване 33 цркве и верске заједнице, 95 одсто становништва се изјашњава да припада некој верској заједници, навела је Марковић, и додала да је већинско становништво православне вероисповести. Она је указала и да је Србија мултикултурална држава у којој постоји 25 националних мањина, окупљених у националним саветима националних мањина, који имају право школовања на матерњем језику и слободу вероисповести.

Са друге стране, српско становништво које живи у земљама региона не ужива тај степен слободе, указала је Весна Марковић и истакла да се залажемо да и Срби у региону имају исти третман и статус, као припадници мањинских заједница у Србији. Марковић се посебно осврнула на тренутне проблеме са којима се суочавају верници Српске православне цркве у Црној Гори, као и на тешку позицију Срба на Косову и Метохији, јужно од Ибра.

Представница Секретаријата Међународне Парламентарне мреже за слободу вероисповести и веровања Лив Хернес Кванвиг (Liv Hernæs Kvanvig) изразила је задовољство због високог нивоа поштовања верских слобода у Србији. Она је навела да је изузетно битно што боље разумети шта конкретно значи слобода вере и вероисповести, као и однос религијских слобода и родне равноправности.

Ова Међународна парламентарна мрежа делује у оквиру норвешког Хелсиншког комитета за људска права и заједно са ОДИР/ОЕБС Канцеларијом спроводи пројекат који обухвата Србију, територију Косова, Северну Македонију и Босну и Херцеговину, у оквиру којег се врши анализа међународних обавеза и националног законодавства по питању поштовања религијских слобода, како би се утврдили главни изазови, добре праксе и на крају дале препоруке за парламентарце земаља региона како да додатно унапреде верске слободе у својим земљама и целом региону. У пројекат су укључени парламентарци, представници религијских заједница, стручњаци и невладине организације.

Током разговора, саговорнице су се сложиле да је битно повезивање и разумевање у региону и по овом питању, као и да је од кључног значаја да се религија и религијска осећања не злоупотребљавају у политичке сврхе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5