3. новембар 2013. Народни посланици на Цетињском парламентарном форуму

3. новембар 2013. Народни посланици на Цетињском парламентарном форуму

Среда, 4. децембар 2013.

Народни посланици Јадранка Јоксимовић и Радојко Обрадовић на Цетињском парламентарном форуму

Народни посланици Јадранка Јоксимовић, председник Одбора за контролу служби безбедности и Радојко Обрадовић, заменик председника Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, учествовали су на XV Цетињском парламентарном форуму, који је одржан у Будви од 1. до 3. децембра 2013. године.


На XV Цетињском парламентарном форуму, који је био посвећен јачању контролне улоге парламента над сектором одбране и безбедности, учествовало је више од 50 парламентараца из региона, експерти извршне власти, представници ревизорских институција, као и представници цивилног сектора. На почетку рада, скупу су се обратили потпредседник Скупштине Црне Горе Суљо Мустафић, министар одбране Црне Горе Милица Пејановић Ђуришић и министар одбране Македоније Талат Џафери.
Јадранка Јоксимовић упознала је учеснике скупа са досадашњим радом Одбора за контролу служби безбедности и активностима које је Одбор реализовао у претходном периоду у области надзора и контроле над радом служби безбедности. Јоксимовић је посебно нагласила добру сарадњу коју је Одбор успоставио са независним државним органима. С обзиром на то да је XV Цетињски парламентарни форум био посвећен планирању буџетских средстава и парламентарном надзору над трошењем буџетских средстава у сектору одбране и безбедности, Јоксимовић је посебно истакла неопходност већег учешћа надлежних парламентарних одбора у планирању и надзору трошења буџетских средстава у сектору одбране и безбедности.
Радојко Обрадовић упознао је учеснике скупа са надлежностима и улогом Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава и процесом доношења буџета Републике Србије, као и улогом Одбора у контроли извршења буџета.
Рад XV Цетињског парламентарног форума завршен је усвајањем Заједничке изјаве којом се истиче неопходност континуиране примене инструмената парламентарног надзора и јачања цивилне контроле сектора одбране и безбедности, као и унапређивања адекватног законског оквира за спровођење парламентарног надзора у овом сектору. У контексту цивилне и демократске контроле над сектором одбране и безбедности наглашен је значај улоге парламента у циљу транспарентног и ефикаснијег трошења буџетских средстава у сектору одбране и безбедности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја