20. фебруар 2014. Народни посланици у разговору са члановина аd hoc Комитета ПССЕ за посматрање ванредних парламентарних избора

20. фебруар 2014. Народни посланици у разговору са члановина аd hoc Комитета ПССЕ за посматрање ванредних парламентарних избора

Четвртак, 20. фебруар 2014.

Народни посланици разговарали са члановима аd hoc Комитета ПССЕ за посматрање ванредних парламентарних избора

Представици посланичких група и делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, у низу одвојених састанака разговарали су са члановина аd hoc Комитета ПССЕ за посматрање ванредних парламентарних избора у Републици Србији.


Теме разговора тицале су се медијске слобода и улоге медија у предизборној кампањи и спровођење фер и демоктарских избора.
Током сусрета чланова Комитета ПС СЕ са сталном делегацијом Народне скупштине у ПС СЕ, шеф делегације Александра Ђуровић представила је активности наше делегације и изразила је задовољство због предстојећег усвајања позитивног Мониторинг извештаја ПС СЕ о Србији.
У име посланичке групе Српске напредне странке др Александра Томић је оценила да је стопа демократичнсти медија далеко већа него 2012. године, а са том оценом су се сложили и Дубравка Филиповски из Нове Србије и проф др Милорад Мијатовић из СДПС-а.
У име посланичке групе Савез војвођанских Мађара, са члановима Комитета ПС СЕ разговарала је народна посланица Елвира Ковач. Она је говорила о учешћу политичких странака националних мањина у предизборном процесу и објаснила члановима Комитета начин издвајања буџетских средстава за финансирање активности политичких странака у Србији.
Чланице Делегације Наташа Вучковић и Весна Марјановић указале су на важност поштовања принципа једнаке заступљености политичких партија у медијима у преизборном процесу и скренуле пажњу члановима Комитета на неопходност улоге посматрача и на локалном нивоу. Председница ПГ СПС др Дијана Вукомановић истакла је да се предизборна кампања одвија у регуларним условима, уз једнак третман политичких актера у медијима. Вукомановић је изнела уверење и да ће сами избори бити слободни и фер.
Питање које је постављено на састанцима је и по ком критеријуму се одређују ко ће се наћи на изборној листи и због чега је већина народних посланика из престонице.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3