26. мај 2021. Чланови посланичке групе пријатељства разговарали са амбасадором Канаде у Србији

26. мај 2021. Чланови посланичке групе пријатељства разговарали са амбасадором Канаде у Србији

Среда, 26. мај 2021.

Чланови посланичке групе пријатељства разговарали са амбасадором Канаде у Србији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Канадом, на челу са председником Зораном Бојанићем, састала су се данас са новоименованим амбасадором Канаде у Србији Њ.Е. Џајлсом Норманом.


Зоран Бојанић, на почетку састанка искористио је прилику да честита амбасадору и пожело успешну сарадњу са Народним скупштином и Владом Републике Србије. Упознао је амбасадора са народним посланицима Енисом Имамовићем и Бранимиром Јовановићем, као представницима различитих посланичких група у Скупштини, указујући на посвећеност народних посланика, који желе да продубе сарадњу са Канадом. Додао је и то да Посланичка група пријатељства са Канадом броји 42 народна посланика и изразио намеру да се у блиској будућности организује састанак са Групом пријатељства и амбасадором, како би се ближе разговарало о многобројним видовима сарадње која може бити успостављена на нивоу две земље без обзира на њихову удаљеност.

Амбасaдор се захвалио на позиву, и додао да 80 година од успостављања билатералних односа две земље, представља одличну прилику за разговор о постигнутим резултатима сарадње две земље, али и о развијању те сарадње у различитим областима. Навео је да у Канади живи преко 100 000 Срба, чија заједница даје велики допринос у култури, уметности, али и економији Канаде.

Бојанић је навео да Краљево, из којег народни посланик долази, има одличну сарадњу са Канадом, односно да су град Краљево и регија Нијагариних водопада, у Канади, потписали Споразум о братимљењу. Он је истакао да је велики допринос потписивању овог Споразума, имао Миломир Главчић, Канађанин пореклом из Србије, који је међу великим донацијама, обновио мост преко Ибра у Краљеву, на чијим се крајевима вијоре српска и канадска застава. Истакао је и то је Посланичка група пријатељства са Канадом у Скупштини, први пут основана 2012. године, када је Бојанић, са тадашњим народним посланицама Александром Ђуровић и Маријом Обрадовић, основао Групу пријатељства.

Амбасадору се обратио и члан ПГП Енис Имамовић, који је истакао значај велике заједнице Срба у Канади, и навео да би Србија могла да научи доста од Канаде, када је у питању инклузија националних мањина у друштво, али и система децентрализације државе, која је саставни део канадског Устава.

Џајлс Норман навео је да у Канади живи преко 200 националних мањина, и да Канада овај диверзитет сматра великим успехом и снагом државе, која са собом, с друге стране, носи и велике изазове.

Бранимир Јовановић, навео је да и поред великих разлика између Србије и Канаде, када су у питању, друштвено уређење, величина земаља, и велика физичка удаљеност две земље, не треба да спутају сарадњу у различитим областима. У прилог томе, истакао је да је у Народној скупштини прошлог месеца изгласан и Закон о потврђивању Уговора о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Квебек.

Саговорници су разговарали о многим видовим сарадње, најпре у трговини, рударству, увоза органских производа у Канаду из Србије, успостављању директног лета из Београда за Тороното, као и сарадњи на локалном нивоу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2