6. април 2021. Чланови посланичке групе пријатељства са Ираном разговарали са амбасадором Ирана у Србији

6. април 2021. Чланови посланичке групе пријатељства са Ираном разговарали са амбасадором Ирана у Србији

Уторак, 6. април 2021.

Чланови посланичке групе пријатељства са Ираном разговарали са амбасадором Ирана о даљем унапређењу билатералних односа

Председница Посланичке групе пријатељства са Ираном Јасмина Каранац и чланови ПГП, разговарала су данас у Народној скупштини са амбасадором Исламске Републике Иран у Републици Србији Рашидом Хасаном Пур Баеијем (Rashid Hassan Pour Baei) о билатералним односима две земље и могућностима за даље унапређење сарадње.


Јасмина Каранац је навела да су односи Србије и Ирана традиционално пријатељски и да је парламентарна сарадња на високом нивоу, о чему сведочи и постојање група пријатељства у наша два парламента, као и размењене посете парламентарних делегација у претходном периоду. Она је изразила очекивање и да ће се такав ниво сарадње наставити и упркос епидемиолошкој ситуацији у Србији и Ирану.

Председница ПГП изразила је захвалност Ирану што није признао независност тзв. државе Косово и што поштује територијални интегритет и суверенитет Србије. Истакла је да се наше две државе узајамно подржавају и у међународним организацијама.

Док су политички односи на високом нивоу, економска сарадња заостаје, навела је Каранац, истичући да због санкција Ирану не функционише платни промет. Она је навела да је зато битно да се успостави директна банкарска сарадња између наше две државе и тако реши питање платног промета, чиме би дошло и до увећања трговинске размене.

Јасмина Каранац је током разговора обавестила амбасадора Пур Баеија о току вакцинације у Србији, наводећи да је Србија, захваљујући председнику и Влади Републике Србије, једна од најбољих држава света по том питању, имајући у виду да је до сада 25 одсто грађана примило прву дозу вакцине, а 20 одсто обе дозе. Похвалила је Иран што је почео са производњом сопствених вакцина против корона вируса, и изразила наду да ће масовном имунизацијом грађана изаћи ускоро из здравствене кризе.

Амбасадор Ирана Рашид Хасан Пур Баеи је изразио задовољство развијеном парламентарном сарадњом две државе, очекујући да се та сарадња и даље унапређује. Амбасадор Пур Баеи је честитао Србији на успешној борби против корона вируса и похвалио брзину имунизације. Посебно је истакао велики хумани гест због отворених могућности да се и грађани суседних земаља вакцинишу у Србији.

Амбасадор Ирана је навео да сарадња у области пољопривреде чини окосницу привредне сарадње Србије и Ирана, као и да постоје велике могућности и интересовање да се развија сарадња у области спорта и туризма.

Састанку су присуствовали и чланови Посланичке групе пријатељства проф. др Љубинко Ракоњац, Јасмина Обрадовић, Ђорђе Тодоровић, проф. др Љубиша Стојмировић и Лука Кебара. Они су током разговора истакли значај парламентарне дипломатије, а говорили су и о могућностима унапређења сарадње Србије и Ирана у области науке, технолошког развоја, шумарства и културе.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4