Оснивачки састанак Националног огранка GOPAC-а у Републици Србији

Оснивачки састанак Националног огранка GOPAC-а у Републици Србији

Среда, 5. јун 2013.

Основан Национални огранак Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције

Оснивачки састанак Националног огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције (GOPAC) одржан је данас у Дому Народне скупштине.


Национални огранак GOPAC-а је нестраначка парламентарна група која тренутно окупља народне посланике из свих посланичких група у Народној скупштини и има за циљ борбу против корупције и проомоцију транспарентности и одговорности како би се обезбедили високи стандарди интегритета у јавним пословима. Током данашњег оснивачког састанка договорено је да приоритети у раду GOPAC огранка у Републици Србији буду надзор над радом Владе, односно надзор над јавни финансијама.

Учесницима Оснивачког састанка обратио се председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић, представник Програма за развој УН (УНДП) у Србији Вилијам Инфанте (William Infante) и оснивач и почасни председник GOPAC-а Џон Вилијамс (John Williams).

Учесници оснивачког састанкаједногласно су усвојили Повељу о оснивању Националог огранка GOPAC-а и изабрали Извршни одбор Националог огранка GOPAC-а.

За председника је изабран Зоран Бабић, за заменика председникаизабрана је Олгица Батић и за секретара Извршног одбора Стефана Миладиновић.

Обраћајући се учесницима оснивачког састанка, Зоран Бабић је истакао да борба против корупције може бити одржива само кроз јачање система институција. Народна скупштина представља прву линију одбране у овој борби и учинићемо све да кроз јачање ове институције и кроз контролну и законодавну функцију Скупштине станемо на пут корупцији, рекао је Бабић.

Честитајући оснивање Националног огранка GOPAC-а, професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић је на крају састанка представио анализу циљева GOPAC-а и Предлог програма рада Националног огранка GOPAC-а.

Формирање GOPAC огранка у Србији подржала је Канцеларија Програма Уједињених нација за развој у Србији (UNDP), захваљујући донацији Швајцарске агенције за међународни развој и сарадњу (SDC), у склопу пројекта Јачање надзорне функције и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5