20. новембар 2012. Студенти Факултета политичких наука на симулацији седнице Народне скупштине (фото ТАНЈУГ)

20. новембар 2012. Студенти Факултета политичких наука на симулацији седнице Народне скупштине (фото ТАНЈУГ)

Среда, 21. новембар 2012.

Одржана симулација седнице Народне скупштине за студенте Факултета политичких наука

Народна скупштина организовала је данас симулацију седнице за 50 студената Факултета политичких наука из Београда.


Студенти су имали прилику да се нађу у улози законодавца и кроз симулацију размотре предлог закона о забрани продаје алкохолних пића у периоду од 22 до 6 часова у малопродајним објектима.

Добродишлицу у Народну скупштину студентима је пожелела потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић истакавши да ће данас имати прилику да се симулирањем седнице упознају са организацијом рада Народне скупштине и процесом доношења закона. Упознавши се са процесом конституисања Народне скупштине, од потврђивања мандата, избора председника и потпредседника Народне скупштине, до конституисања посланичких група и радних тела, студенти ће променити своје мишљење о народним посланицима и њиховом раду, закључила је потпредседница Чомић.

На почетку симулације седнице студенти су добили уверења о избору за народне посланике, формирали посланичке групе, изабрали руководство Народне скупштине и радна тела и започели расправу о предложеном закону. Кроз практичан рад студенти су се упознали са расправом у начелу и појединостима која се води на седници, о расправама које се воде на седницама радних тела, са подношењем амандмана и извештаја одбора и на крају гласали и усвојили предлог закона. Подршку и помоћ током симулације седнице студентиома су пружили потпредседница Чомић и народни посланици Борислав Стефановић, Дејан Николић и Душан Обрадовић.

Програм симулације седнице Народна скупштина развила је у сарадњи са Факултетом политичких наука, Министарством просвете и Минхенским центром за примењену политику, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији. Програм се спроводи успешно већ четири године и до данас је обухватио више од 2.000 средњошколаца и студената из читаве земље. Програм је препоручен као ваннаставна активност и ауторизовано је интерактивно наставно средство.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31