Четвртак, 4. август 2011.

Одржана симулација седнице Народне скупштине за средњошколце из шеснаест општина и градова Србије

Народна скупштина Републике Србије, у сарадњи са НВО Омладински одбор за образовање, реализовала је данас још једну у низу симулација седнице Народне скупштине за средњошколце из шеснаест општина и градова Србије


Народна скупштина Републике Србије, у сарадњи са НВО Омладински одбор за образовање, реализовала је данас још једну у низу симулација седнице Народне скупштине за средњошколце из шеснаест општина и градова Србије.
У уводном делу симулације седнице средњошколцима је пожелела добродошлицу потпредседница Народне скупштине Јудита Поповић, објаснивши им основне функције Народне скупштине и парламентарне демократије уопште. Потпредседница је истакла да парламент осликава вољу грађана и стање у држави, и да стога треба да буде отворен према грађанима. Парламент има улогу у доношењу закона, контроли начина њиховог спровођења и стварања државне политике. Донет је Закон о Народној скупштини и нови Пословник, чиме је уведен битан помак у раду, култури понашања и ефикасности Народне скупштине, додала је потпредседница Народне скупштине. Она је истакла и важност укључивања младих у рад парламента.
Средњошколце је поздравио директор департмана за људска права Омладиснког одбора за образовање Иван Грахек говорећи о важности функционисања правног процеса и упознавања средњошколаца са начином рада Народне скупштине и одржавања седница. Такође је истакао да је Омладински одбор за образовање настао као одговор групе грађана на формално образовање и да је ово значајан пројекат за омладину и за њихову организацију.
Предстaвник америчке амбасаде, Рајан Роландс (Ryan Rowlands) се обратио средњошколцима истичући важност демократије и активног укључивања младих у развој здраве демократске културе. Србија и САД имају добру сарадњу коју остварују кроз реализацију различитих програма, а волонтирање у државним институцијама, између осталог, подиже свест код младих о стању демократије у друштву, истакао је Роландс.
У наставку данашњег програма, уследила је симулација седнице, на којој су средњошколци из Димитровграда, Босилеграда, Прешева, Бујановца, Новог Пазара, Сјенице, Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Тутина, Сремских Карловаца, Бачког Петровца, Зрењанина, Кикинде, Сомбора и Сенте, подељени у „посланичке групе“, дебатовали о предлогу закона из области превенције алкохолизма код младих. У овом програму учествовали су млади припадници оба пола, различитих религија и националних припадности из 30 школа Србије.
Пројекат симулације седнице Народна скупштина спроводи успрешно већ више од четири године, а препоручена је као ваннаставна актиност на предмету грађанско васпитање од 2008.године. Процес симулације до сада је обавило нешто више од 1.000 средњошколаца из разних крајева Србије.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2