Субота, 12. март 2011.

Одржана симулација седнице Народне скупштине за студенте новопазарског и београдског Универзитета

Студенти Универзитета из Новог Пазара и Београда имали су данас прилику да учествују у симулацији седнице Народне скупштине Републике Србије.Студенти Универзитета из Новог Пазара и Београда имали су данас прилику да учествују у симулацији седнице Народне скупштине Републике Србије.

Симулацију су поздравним говорима отворили потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић и заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Томас Мур (Thomas Moor).

Потпредседница Чомић пожелела је добродошлицу студентима у Дом Народне скупштине, кућу свих грађана, у којој се доносе закони и врши надзор и контрола над радом институција које она бира. Један од начина да се дође у Народну скупштину, да би се представљали интереси грађана и радило у општем интересу, јесте учлањење у политичку странку, навела је потпредседница Чомић. То је изузетно занимљиво, јер је политика посао у коме доносите одлуке које креирају будућност друштва. Она је студентима представила смисао политичког ангажовања кроз лични пример и став да је то питање слободног избора и одговорности. Суштинска стратегија демократије је дијалог и место у коме се он одвија јесте Народна скупштина, која не ради када у њој дијалога нема, подсетила је потпредседница. Она је, наводећи занимљиве примере из живота, указала студентима на разлику између процеса дијалога, предоговора и дебате. Она је додала да је Народна скупштина остварила значајан напредак у утврђивању дијалога, чему су допринели сви народни посланици.

Томас Мур (Thomas Moor), заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији изразио је задовољство што има прилику да поздрави студенте који учествују у симулацији седнице Народне скупштине. Он је истакао да је парламент окосница демократског друштва, а да посланици у обављању свог посла имају велику одговорност. Мисија ОЕБС-а у Србији пружа подршку Народној скупштини у реализацији пројеката који имају за циљ повећање транспарентности и захвалио се свим учесницима данашње симулације на ангажовању.

Студенти Факултета политичких наука из Београда и студенти, чланови студентског Парламента државног Универзитета из Новог Пазара, њих 44, имало је прилику да се на симулацији седнице Народне скупштине упозна са начином формирања посланичких група и са самим током седнице, расправљајући о предлогу закона о забрани производње, дистрибуције и промета освежавајућих енергетских напитака који садрже алкохол. Симулацији је поред координатора присуствовао и народни посланик Мехо Омеровић.

Народна скупштина носилац је пројекта симулације седнице у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, Министарством просвете, Факултетом политичких наука и Минхенским центром за примењену политику. Симулација седнице Народне скупштине препоручена је од 2008.године као ваннаставна актиност на предмету грађанско васпитање. Процес симулације до сада је обавило нешто више од 1.000 средњошколаца и студената из Београда, Новог Пазара, Лознице, Смедерева, Бачке Паланке, Крушевца, Крагујевца, Краљева, Новог Сада и других градова у Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5