Понедељак, 13. март 2006.

Одржана донаторска конференција за подстицање развоја поплављених подручја

У Народној скупштини Републике Србије, у организацији Одбора за смањење сиромаштва, 13. марта је одржана Донаторска конференција поводом представљања пројеката намењених подстицању економског развоја у девет поплављених општина Баната и јужне Србије.У Народној скупштини Републике Србије, у организацији Одбора за смањење сиромаштва, 13. марта је одржана Донаторска конференција поводом представљања пројеката намењених подстицању економског развоја у девет поплављених општина Баната и јужне Србије. Конференцију је отворио председник Народне скупштине Предраг Марковић, а поред народних посланика, конференцији су присуствовали потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус, министар за развој и економске односе са иностранством Милан Париводић, као и представници Тима за за имплементацију Стратегије за смањење сиромаштва и више амбасада и међународних организација.

Отварајући Донаторску конференцију председник Народне скупштине Предраг Марковић је истакао да Народна скупштина као највише тело власти у Србији мора да окупља представнике различитих нивоа власти и добронамерне међународне организације у Србији, јер нико не може сам. Он је нагласио да поводом овог пројекта, после неколико месеци напорног рада свих, UNDP-а, локалне самоуправе, Владиног тима са смањење сиромаштва, скупштинског одбора, удружења грађана, сви заједно морамо да знамо да за будућност Србије морамо да улијемо значење у оцила која се налазе на грбу Републике Србије. «Прво С јесте стабилност, друго С је солидарност, оно што је данас најважније да имамо. Захваљујем свима који су спремни да се данас упознамо са тим где и како међусобно можемо да помогнемо, јер то је врста самопоштовања и доказ солидарности са онима које је несрећа задесила», поручио је председник Марковић.

Потпредседник Владе Републике Србије Мирољуб Лабус подсетио је да ће у априлу бити навршено годину дана од поплаве, која је уништила куће, путеве и угрозила животе хиљада људи. Уложено је тринаест милиона евра да би се надокнадила штета, поправиле куће и путеви и нормализовао живот у поплављеним подручјима. Ипак, ове општине су и даље сиромашне а незапосленост у њима велика. Да би се подстакао економски развој, било је потребно направити пројекте којима би се привукла средства. Потпредседник Лабус посебно се захвалио Тиму за имплементацију Стратегије за смањење сиромаштва, одборима за смањење сиромаштва и за пољопривреду, Европској агенцији за реконструкцију и Програму за развој Уједињених нација, који су помогли у изради пројеката. Влада Републике Србије учествоваће у реализацији пројеката са 30 до 60 одсто средстава, рекао је Мирољуб Лабус и изразио очекивање да ће остатак средстава бити прикупљен, што би представљало нови почетак у борби против сиромаштва.

Министар за развој и економске односе са иностранством поздравио је присутне и рекао да слике из поплављених подручја показују у каквом су стању те општине и шта се мора учинити да би им се помогло. Министарство је организовало посете поплављеним подручјима за дипломатски кор и обавило разговоре са представницима других министарстава, међународним организацијама и представницима локалних самоуправа. Учињен је први корак решавањем ургентних проблема а сада треба направити економску базу породицама погођеним елементарним непогодама и обновити инфраструктуру, рекао је министар Париводић.

Председница Одбора за смањење сиромаштва Снежана Стојановић – Плавшић укратко је представила седамнаест пројеката из општина Сечањ, Лесковац, Крушевац, Пландиште, Прокупље, Житорађе, Блаце, Житиште и Бела Црква, од којих је највећи део из области пољопривреде, руралног развоја и сеоског туризма. Она је истакла да је само заједничким напором Народне скупштине, Владе, невладиног сектора и међународних организација могуће створити мрежу која ће радити на томе да се олакша живот грађанима Србије. Реализација ових и других пројеката треба да покаже да Србија има снаге да се бори против сиромаштва и крене путем европских интеграција.

Ленс Кларк се, испред Програма за развој Уједињених нација, захвалио на организовању овакве конференције. Истакао је важност партнерства за процес подршке подручјима погођеним поплавом и захвалио донаторима и предлагачима пројеката на учешћу у Конференцији. Програм за развој није само помогао у изради, већ ће радити и на праћењу реализације пројеката и њиховој евалуацији.

На крају Конференције, предлагачи пројеката су се захвалили на помоћи у њиховој изради и истакли да је неопходно реализовати их што пре јер су у највећем броју из области пољопривреде и зависе од временских услова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја