Субота, 17. јун 2006.

Одржана симулација парламентарне дебате

У оквиру пружања подршке младима и њиховог упознавања са парламентарном процедуром, Народна скупштина Републике Србије, у сарадњи са невладином организацијом Центар за развој парламентарне дебате (ЦРПД), организовала је симулацију парламентарне дебате за активисте ове невладине организације.У оквиру пружања подршке младима и њиховог упознавања са парламентарном процедуром, Народна скупштина Републике Србије, у сарадњи са невладином организацијом Центар за развој парламентарне дебате (ЦРПД), организовала је симулацију парламентарне дебате за активисте ове невладине организације. Симулација дебате одржана је у Великој сали Народне скупштине, а преко 90 учесника и гостију програма ЦРПД-а под називом «Млади лидери», из 9 земаља региона и Европске уније (Албаније, Мађарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Турске, Немачке и Норвешке) дебатовало је на тему преамбула Устава - «Нови Устав Србије – грађански или национални».

Отварајући дебату, председник Народне скупштине Предраг Марковић истакао је да после 5. јуна 2006. године, усвајањем Одлуке Народне скупштине, држава Србија наставља континуитет свих обавеза Србије и Црне Горе и преузима све надлежности, што омогућава да се преузму надлежности али и обавезе у међународним организацијама. Народна скупштина је испунила обавезе и усвајањем неопходних закона омогућила почетак процеса преговора са Европском унијом. Да би се процес преговарања привео крају неопходно је да Србија добије нови Устав. Председник Марковић је истакао да је одабир теме за дебатовање дошао у правом моменту када се ради на доношењу новог Устава. Он је поновио да се нада да ће Србија имати грађанску и демократску преамбулу Устава, што значи, кроз државну традицију јасно опредељену обавезу већинског народа, јер је само тако могуће основним законским актом стварно гарантовати заштиту права мањина у Србији.

Поред председника Марковића учесницима дебате обратили су се амбасадор Бранко Милинковић, специјални изасланик Србије при НАТО-у, Ралф Брауксипе, посланик у немачком Бундестагу и Душан Вукановић, извршни директор ЦРПД-а. Залажући се за принцип да старији треба да уступе место млађима, председник Марковић је председавање дебате предао Дејану Павићевићу, активисти ЦРПД-а. Дебата је вођена према Правилима дебатовања уставновљеним од стране ЦРПД-а, а за циљ је имала јачање парламентарне дебате, што је један од европских стандарда.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 9. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја