3. октобар 2013. Редовно јесење заседање Парламентарне скупштине Савета Европе у 2013. години

3. октобар 2013. Редовно јесење заседање Парламентарне скупштине Савета Европе у 2013. години

Понедељак, 7. октобар 2013.

Стефана Миладиновић и Светислава Булајић на седници Комитета за миграције, избеглице и расељена лица у Стразбуру

Присилни нестанци су један од најтежих видова кршења људских права. Решавање питања несталих лица важно је хуманитарно, али и политичко питање.


Пут до одговора на хуманитарна питања је дуг, а од одговора у великој мери зависи процес помирења и изградња мултиетничких друштава заснованих на демократији, владавини права и толеранцији у регионима.

Питање несталих лица било је и једна од тема на редовном јесењем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе 2013. године, које је одржано у Стразбуру од 30. септембра до 4. октобра 2013. године. Чланови ПССЕ расправљали су о Извештају о несталим лицима у европским сукобима известиоца Џима Шеридана. На предложени документ поднета су и два амандмана чланице делегације Народне скупштине Републике Србије, народне посланице Стефане Миладиновић, које су подржали и чланови делегација Србије, Руске Федерације и Хрватске.

На седници Комитета за миграције, избеглице и расељена лица народна посланица Стефана Миладиновић, образложила је предложене амандмане којима се пружа пуна подршка свим већ успостављеним механизмима међудржавне и регионалне сарадње у процесу проналажења несталих лица.

Применом успостављених процедура поједине државе Балкана постигле су високе резултате у просецу проналажења и идентификације посмртних остатака. Кроз сарадњу надлежних владиних тела постигнути су договори о мониторингу током спровођења ексхумација, омогућено је присуство представницима заинтересованих страна и њихових стручњака на свим локацијама за које су исказали интерес.

На Комитету је истакнута сарадња између надлежних владиних тела Републике Србије и Републике Хрватске у процесу проналажења и идентификације несталих лица. Овом сарадњом у претходним годинама решено је више од 2 000 случајева несталих лица са спискова тражења једне и друге стране.

Предложени амандмани једногласно су прихваћени на Комитету за миграције, избеглице и расељена лице чиме су постали саставни део текста Извештаја, који је једногласно усвојен на пленарном заседању ПССЕ.

У пленуму заседања, о извештају је говорила Светислава Булајић, члан Сталне делегације, и том приликом је похвалила рад извесиоца и квалитет извештаја који мења приступ у решавању овог проблема. У излагању је истакла да савремени политички и правни системи третирају особе инструментално, као објекте којима треба управљати, а не као жива бића и да владин апарат препознаје категорије, не људе. Ипак, до институционалних промена ће доћи кад људи буду захтевали промене, а време је сада како би се досегло хуманије друштво. Иземђу осталог, истакла је да је присилни нестанак резултат политичког насиља који је постао обележије сукоба у свету и феномен који није добио дужну пажњу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја