Среда, 16. мај 2012.

Одговор председнице Групи грађана „Двери“

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић, која замењује председника Републике Србије, упутила је одговор на писмо Групе грађана „Двери“. У одговору се наводи:


„У вези с Вашим писмом од 15. маја 2012. године, које сте ми упутили као вршиоцу дужности председника Републике Србије, обавештавам вас следеће:

Као вршилац дужности председника Републике Србије, немам никаква овлашћења да оснивам било какве независне комисије, које би се бавиле истраживањем изборних неправилности и имале овлашћења која наводите у Вашем писму, нити за то постоји било какав правни основ.

Постојећи органи, који су надлежни за организацију, спровођење и контролу изборног процеса, већ и сами су ''самостални и независни у свом раду и раде на основу закона и прописа донетих на основу закона'' (члан 28. став 1. Закона о избору народних посланика).

С друге стране, органи и поступак заштите изборног права утврђени су чланом 7. Закона о избору народних посланика као и другим законима, те постоји довољно институционалних механизама заштите изборног права, утврђених правним поретком Републике Србије, да би се поред њих, мимо закона, оснивали још и други ad hoc органи. Истовремено, и сами учесници у изборној трци имају бројне и ефикасне правне механизме контроле над спровођењем избора, утврђене Законом о избору народних посланика. Стога не постоји ни правни основ, а ни објективна потреба за оснивањем таквих органа.

Што се тиче Ваше оцене да постоји ''незадовољство грађана Србије, проузроковано озбиљним сумњама да је извршена изборна крађа од стране актуелног режима на ђурђевданским изборима'', морам Вас обавестити да су сви посматрачи тих избора – домаћи и међународни посматрачи, невладине организације, независне институције које се баве контролом изборног процеса – оценили да су избори у целини били спроведени на законит начин, а да су резултати избора тачно и истинито утврђени и у свему одговарају изборној вољи грађана, за које тврдите да су незадовољни. Није основано грађанима Републике Србије приписивати незадовољство које је – и то без разлога - присутно само код појединих учесника у изборном такмичењу, нити се иза грађана може заклањати неко ко због својих парцијалних интереса покушава да изазове дестабилизацију државе и рушење њених тешко стечених позиција у међународним односима.

И на крају, суздржаћу се од тога да коментаришем Вашу тврдњу да је Социјалистичка партија Србије, чији сам члан, ''неколико пута била учесник и организатор изборних крађа крајем прошлог века'', јер ми се нисте обратили као члану те партије него као вршиоцу дужности Председника Републике», наводи се у одговору председнице Славице Ђукић Дејановић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30