19. април 2023. Учесници састанка

19. април 2023. Учесници састанка

Среда, 19. април 2023.

Заменик председника Одбора за дијаспору разговарао са представницима Унско-санском и Посавскoг кантона Федерације БиХ

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић и чланица Одбора Сања Лакић, састали су се са директором Центра за подршку повратницима из Босанског Петровца Немањом Давидовићем и председником Српског удружења „Посавина“ Дамиром Иветићем. Тема састанка била је положај српског народа у Унско-санском и Посавском кантону Федерације БиХ и даље мере помоћи.


Председник Српског удружења „Посавина“ Дамир Иветић указао је на алармантну чињеницу да је у протеклих годину дана, српски народ на рубу нестанка са територије Федерације Босне и Херцеговине. Он је нагласио да тренутно у свега пет- шест општина живе Срби, те изразио наду да ће састанак резултирати смерницама како да тај горући проблем могао да буде решен.

Иветић је изразио захвалност на помоћи коју је председник Републике Србије Александар Вучић најавио за општине Соколац, Рудо, Вишеград, Невесиње и Билећа, нагласивши да то није само финансијска помоћ, већ и снажна порука Србима у БиХ да је матиоца уз њих.

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић изнео је уверење да је иницијатива Отворени Балкан најбољи начин да се заустави расељавање Срба, али и свих осталих народа са територије БиХ, због бољих услова за живот сваког појединца. Он је нагласио да та иницијатива пружа могућност несметаног протока роба и услуга, квалитетну и функционалну инфраструктуру и већу повезаност са Републиком Србијом, како српског тако и свих других народа у Федерацији што ствара бољу привредну, економску и политичку климу.

Вујадиновић је поздравио одлуку председника Републике да се настави са пружањем помоћи Републици Српској, али и нагласио значај помоћи појединцу, кроз механизацију, кампове, унапређење школства, што може значајно утицати на одлуку Срба да не напуштају своја вековна огњишта.

Директор Центра за подршку повратницима из Босанског Петровца Немања Давидовић уз захвалност на досадашњој помоћи матице, нагласио је значај њеног континуитета, који омогућава квалитетније планирање пројеката. Он се такође интересовао за Нацрт закона о међудржавној хуманитарној помоћи и од заменика председника Одбора добио уверавање да ће се на релевантим местима информисати у којој фази се налази тај нацрт закона.

Чланица Одбора Сања Лакић саговорницима је предложила, да се у циљу што ефикаснијег организовања пружања помоћи, уприличи састанак са представницима Срба са територије БиХ и релевантних инстритуција и министарстава, на којем би се разговцарало о конкретним пројектима и начинима на који они могу да се реализују.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја