11. септембар 2020. Одржана Међународна научна конференција на мрежи „Српско-амерички односи - јуче, данас и сутра“

11. септембар 2020. Одржана Међународна научна конференција на мрежи „Српско-амерички односи - јуче, данас и сутра“

Петак, 11. септембар 2020.

Одржана Међународна научна конференција на мрежи „Српско-амерички односи - јуче, данас и сутра“

У Дому Народне скупштине, у организацији Посланичке групе пријатељства са Сједињеним Америчким Државама и Института за националну међународну безбедност (ИНИС) одржана је друга по реду Међународна научна конференција на мрежи „Српско-амерички односи - јуче, данас и сутра“ коју су отворили народни посланик Драган Шормаз и др Дарко Трифуновић директор Института за националну и међународну безбедност.


Шормаз је подсетио на прошлогодишњу одржану конференцију на којој су учествовали амерички представници и додао да ни глобална пандемија није успела да спречи њено данашње одржавање, путем видео линка. Драган Шормаз се осврнуо на дипломатске односе две земље који трају скоро 140 година, а додатно ојачаним прошлонедељним сусретом председника две земље. Указао је на важност сагледавања историјских веза између Србије и САД кроз савезништва у прошлости током Првог и Другог светског рата, које су се огледале кроз заједничке вредности и удруженост за борбу и очување начела слободе. Указао је и на чињеницу да је последњих година видно интензивирана свеукупна билатерална сарадња, нарочито на политичком и економском нивоу, те да је сигуран да ће овакав ангажман допринети и потписивању споразума о стратешком партнерству две земље.

Отварању конференције придружио се и др Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност који је представио учеснике и подсетио је на пријатељске и савезничке односе Србије и САД.

Током састанка говорило се на тему српско-америчких односа, потписаном Споразуму о нормализацији економских односа Београда и Приштине у Вашингтону, међународној безбедности, борби против тероризма, мигрантској кризи. У радном делу Конференције учесници су разменили искуства и ставове о српско-америчким односима из области безбедности, образовне и научне сарадње, отварању канцеларије америчке Међународне развојне финансијске корпорације у Београду, као и о значају америчких инвестиција и донација Републици Србији.

На конференцији су учествовали и народни посланици др Зоран Драгишић, Предраг Рајић, Илија Животић, Лав Пајкић, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, Александар Антић, министар енергетике и рударства, Бранко Ружић министар државне управе и локалне самоуправе, Мајкл Келер, политички саветник и вршилац дужности председника ДЦМ-а, Мисије САД у Републици Србији, Џон Харис Џуниор, генерал Националне гарде Охаја, као и релевантни стручњаци из области безбедности, политичких веза и науке.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
понедељак, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја