12. мај 2022. Учесници конференције

12. мај 2022. Учесници конференције

Четвртак, 12. мај 2022.

Одржана конференција о српско-америчким односима и стратегији енергетске диверзификације

Конференција Српско-амерички односи: стратегија енергетске диверзификације, одржана је данас у Народној скупштини.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић је, отварајући конференцију навео да је битно што је пажња усмерена на важна питања снабдевања енергијом и заштите животне средине, јер она су у самом центру како наших међудржавних односа, тако и унутрашњих политика. Он је додао да се у Србији већ дуго бавимо диверзификацијом енергетских извора, као једним од државних и економских приоритета и да смо у том погледу веома активни у свим међународним форумима. Председник Народне скупштине је на крају свог излагања истакао спремност да са пријатељима из Сједињених Америчких Држава заједно радимо на диверзификацији снабдевања енергентима, и то још интензивније него раније и додао да ћемо бити веома задовољни када пронађемо свако ново решење, које значи још већу стабилност и независност нашег енергетског система и које ће одговорити нашим растућим потребама.

Народни посланик и један од оснивача Конгреса српско – америчког пријатељства Владимир Маринковић захвалио се учесницима конференције и истакао да се ово питање не тиче само економије, већ и геополитичке ситуације. Навео је да Србија има намеру да сарађује у овој области са својим пријатељима, односно земљама које се озбиљно баве овим питањем. Искористио је прилику да истакне да америчка предузећа која послују у Србији запошљавају више од 25 000 људи и да је сарадња Србије и Америке веома динамична, те да се огледа и у узајамним посетама високих званичника две земље. „Србија је спремна да са Сједињеним Америчким Државама, Европском унијом, али и другим земљама, као што је Израел, ради на енергетској диверзификацији, заједничким вредностима које се тичу не само економских слобода, већ и људских слобода, права, демократских капацитета, регионалних интеграција и испуњавања иницијатива, као што су Отворени Балкан, чији је циљ да нашу европску будућност учини извеснијом, квалитетнијом и бољом“, навео је Маринковић. Још једном се захвалио учесницима и изразио наду да ће се у наредном периоду видети брзи и квалитетни резултати који се тичу енергетске одрживости и диверзификације.

О стратегији енергетске диверзификације у свету и код нас говорили су и заменица помоћника секретара за енергетску дипломатију у Бироу за енергетске ресурсе, State Department-a Лора Лохман, која се обратила путем видео линка, као и амбасадор Израела у Србији Њ.Е. Јахел Вилан, амбасадор САД у Србији Њ.Е. Кристофер Хил и потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.


Видео (1)

Четвртак, 12. мај 2022. | конференција Српско-амерички односи: Стратегија енергетске диверзификације 12.05.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2