24. новембар 2021. Конференцијa о иницијативи „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“

24. новембар 2021. Конференцијa о иницијативи „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“

Среда, 24. новембар 2021.

Одржана Конференција о иницијативи „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“

У Дому Народне скупштине, одржана је Конференција „ОТВОРЕНИ БАЛКАН – Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона“. Конференција је почела одавањем поште минутом ћутања жртвама која се саобраћајне несреће која се догодила 23. новембра у Бугарској, у којој је живот изгубила 42 држављана Северне Македоније и погибије два радника која су страдала у експлозији фабрике у Лештанима. Народни посланик и оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства др Владимир Маринковић је у име свих народних посланика и своје име упутио саучешће председнику Северне Македоније Стеву Пендаровском и вицепремијеру Николи Димитрову, као и целокупном народу Северне Македоније.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић, у уводном обраћању истакао је да за кратко време, иницијатива Отворени Балкан показала да је пун погодак, да је најбољи и прави одговор на аутентичне потребе наших грађана и наших држава.

„Од новосадске декларације до данас пређен је велики пут. У првим данима било је много више оних који су оспоравали ову регионалну иницијативу, него нас који смо стали иза ње. Говорило се и у региону, али и у Европи са много песимизма и мрзовоље, причало се да је ”Отворени Балкан” утешна награда за чланство у Европској унији, да је то прављење неке нове Југославије, да су постојећи регионални пројекти довољни и да нам није потребан још један. Драго ми је да су сви погрешили. Нема ни Југославије, нема ни утешне награде, ту је само огроман посао који смо до сада обавили и ту је пројекат који ће да промени изглед Балкана. Ово је први пут за 30 година да једна иницијатива за боље повезивање наших економија и наших људи има шансу да успе“, нагласио је Дачић.

Он је подсетио да је циљ да почетком 2023. године буду на снази све оне мере за укидање економских баријера између три државе и отворена врата за примену четири слободе отвореног европског тржишта.

„Таква слика на Балкану до сада није постојала. Уместо дезинтеграција, по којој смо нажалост познати широм света, Балкан ће бити простор велике и суштинске интеграције на пољу трговине, инвестиција, протока радне снаге без икаквих баријера. Ово је историјска прилика и сигуран сам да ћемо је искористити у пуној мери. Свима онима, који још оклевају да се придруже, желим да кажем да су им врата широм отворена и да не постоји ниједан разлог да не уђу у ”Отворени Балкан”, закључио је председник Дачић.

Председница Владе Ана Брнабић је навела да је, поред европских интеграција, подједнако важан спољно-политички приоритет Србије регионално повезивање, безбедност и стабилност. Она је истакла да иницијатива „Отворени Балкан“ није само лепа политичка идеја, већ и да је најпрагматичнија политика за Србију, Северну Македонију и Албанију, и изразила је наду да ће и остале државе овог региона то препознати и прикључити се овој иницијативи. Безбеднији регион, велика економска корист и другачија перспектива за младе људе, најзначајније су предности које нуди иницијатива „Отворени Балкан“, истакла је Ана Брнабић.

Присутнима се обратио и амбасадор САД у Србији Њ.Е. Ентони Годфри, који је искористио прилику да истакне партнерство Сједињених Америчких држава са Републиком Србијом и да нагласи важност економских интеграција региона за постизање заједничких циљева. Он је скренуо пажњу на 140 година дипломатских односа две земље, и нагласио да је данас економска сарадња централни аспект односа у којој се налази суштина заједничке визије будућности. „Чланство Србије у Европској унији је стратешки циљ Србије и главни циљ САД у вези Србије. САД даје пуну подршку континуираним напорима региона да се економски координира и интегрише“, истакао је амбасадор. Додао је да је циљ ове иницијативе од виталног значаја за Србију и регион у смислу одрживог привредног раста и способности да грађане задржи у земљи, привлачењем нових извора висококвалитетних инвестиција. Навео је да САД да ће ова иницијатива помоћи да се спроведу напорне, али неопходне реформе које налаже приступање Унији. „Заједно са нашим европским партнерима поздрављамо посвећеност Србије и продубљивање економских интеграција на основи правила и стандарда ЕУ, односно давања предности одрживом инвестирању у инфраструктуру и енергетику“, навео је Годфри.

У наставку Конференције уследио је политички панел , као и представљање резултата регионалног истраживања јавног мњења и резултата економске анализе иницијативе „Отворени Балкан“ и панел привредника и економски ефекти иницијативе.

Током панела присутнима су се обратили Никола Димитров, заменик премијера за европске послове Републике Северне Македоније, Еди Рама, премијер Републике Албаније, Габријел Ескобар, ДАС САД и специјални изасланик за Балкан, Јован Ковачић, председник и оснивач ЕWB члан извршног комитета Трилетералне комисије и председник Српске групе Трилетералне комисије и Владимир Пејић , директор агенције Фактор плус и оснивач Конгреса српско – америчког пријатељства.Фото галерија


Видео (1)

Среда, 24. новембар 2021. | конференција ОТВОРЕНИ БАЛКАН – Пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона 24.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја