13. април 2021. Учесници конференције „One year later - ГОДИНУ ДАНА КАСНИЈЕ: српско-амерички односи пред изазовима COVID 19“

13. април 2021. Учесници конференције „One year later - ГОДИНУ ДАНА КАСНИЈЕ: српско-амерички односи пред изазовима COVID 19“

Уторак, 13. април 2021.

Одржана конференција „One year later - ГОДИНУ ДАНА КАСНИЈЕ: српско-амерички односи пред изазовима COVID 19“

У уводном делу конференције, обратио се председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић који је нагласио да Србија и САД заслужују да се о сарадњи разговара што чешће, као и да наш и амерички народ очекују од нас да на напретку радимо свакодневно.


Дачић је, овом приликом, рекао да он из прве руке може да посведочи да су односи између наше две земље и између наших народа један од највиших приоритета државне политике Србије и да у његовој реализацији учествује већ годинама. „Када се осврнемо на тај период имамо много разлога да будемо задовољни, без обзира на разлике које нас и даље прате, сигуран сам да смо на правој стази да наше односе учинимо онаквим какви су били током највећег дела наше заједничке историје", истакао је Дачић.

Дачић је рекао да Србија и САД нису дозволиле да година, коју је појела Корона, поједе и наше међусобне односе. „Имали смо непрекидну и веома живу дипломатију, која је кулминирала почетком септембра прошле године сусретом председника Вучића и тадашњег председника Трампа у Белој кући, када је склопљен важан споразум у вези са Косовом и Метохијом, али и другим битним питањима", казао је Ивица Дачић и додао да су жртве које је однео вирус COVID -19 огромне, ненадокнадиве, али ако и у најтежим временима можемо да пронађемо нешто позитивно, по његовом дубоком уверењу, то је солидарност коју смо били заборавили, али сада смо је поново пронашли.

Оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства проф. др Владимир Маринковић осврнуо се на ретроспективу српско-америчких односа од појаве корона вируса и проглашења пандемије. Навео је да су од самог почетка кризе Србија и САД показале узајамну солидарност, истичући да су све време наши односи живи, да има америчких инвестиција и заинтересованости њихових привредника. Све то је крунисано потписивањем Вашингтонског споразума 4. септембра 2020. године, рекао је Маринковић. Изнео је уверење и да ћемо са новом америчком администрацијом наставити сарадњу и развити је у многим другим областима, посебно у науци и образовању. Америчке компанију запошљавају око 25.000 људи у нашој земљи, а америчке инвестиције су нарочито важне јер имају тзв. „преливајући“ ефекат, доносе нова знања и нове технологије, истакао је проф. др Владимир Маринковић.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Ентони Годфри изразио је захвалност на иницијативи за одржавањем Конференције и подсетио да ће ове године бити прослављено 140 година дипломатских односа две земље, чиме ће бити обележене значајне историјске, економске и културне везе Србије и Америке. Он је истакао да Србија и САД гаје пријатељске односе о чему сведочи и сарадња током пандемије, када су организовани специјални авио летови за америчке држављане, донирана заштитна опрема и прибор за тестирање и дистрибуиране вакцине.

Амбасадор је подсетио да се ове године такође обележава и 20. година партнерства Србије и УСАД и додао да је током пандемије та организација донирала робу и услуге у вредности од 4,3 милиона долара.

Присутнима су се обратили и проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, ко-председавајућа Саветодавног одбора КСАП, Роберт Чобан, председник Color Press Group, Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља, а путем видео позива Стив Стајверс, конгресмен и потпредседник српског кокуса и Дерек Мичел, председник Националног Демократског Института.


Видео (1)

Уторак, 13. април 2021. | конференција ГОДИНУ ДАНА КАСНИЈЕ: српско-амерички односи пред изазовима COVID 19 13.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1