3. март 2014. Конференција регионалне Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције земаља Западног Балкана

3. март 2014. Конференција регионалне Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције земаља Западног Балкана

Уторак, 4. март 2014.

Одржана конференција регионалне Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције земаља Западног Балкана

Конференција регионалне Мреже парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције земаља Западног Балкана, под називом „Улога парламената у промовисању улагања и конкурентности на Западном Балкану“, одржана је 3 и 4. марта 2014. године у Београду.


Отварајући конференцију, потпредседница Народне скупштине Весна Ковач истакла је да је циљ држава Западног Балкана повећање извоза и конкурентност. Стране инвестиције су извор привредног раста и зато је веома битно да постоји одговарајући пословни амбијент за инвестирање, навела је Ковач и додала да је за постизање конкурентности битно радити и на изградњи инфраструктуре и на уклањању административних баријера за стране инвестиције. Потпредседница Народне скупштине је оценила и да је у креирању економске политике веома важна улога парламената и одбора надлежних за финансије.
На конференцији су, поред парламентараца, чланова регионалне Мреже, учествовали и стручњаци за питања државне помоћи и конкурентности, представници привредних комора, агенција за улагање, министарстава привреде, послодаваца и инвеститора из региона Западног Балкана, као и посланици Парламента Шкотске, који су представили искуства и праксе Шкотске по питању промовисања улагања и конкурентности, и улоге парламента на том пољу.
Првог дана конференције, разматрана је улога парламената и законодавства за промовисање улагања и конкурентности, као и увођење политика за привлачење директних страних инвестиција и конкурентност.
Другог дана конференције, учесници су разматрали политике државне помоћи и субвенција за инвеститоре на Западном Балкану, и значај јачања сарадње између привредних комора, парламентарних одбора и владиних агенција за промовисање улагања и конкурентности.

Регионална Мрежа парламентарних одбора за економију, финансије и европске интеграције земаља Западног Балкана настала је 2009. године, уз подршку Вестминстерске фондације за демократију, са циљем унапређења процеса парламентарног надзора у парламентима Западног Балкана, јачања регионалне парламентарне сарадње, размене најбољих пракси из региона и стварања одрживе парламентарне мреже која ће се бавити питањима економског развоја. Мрежу чини 25 одбора из осам парламента Западног Балкана.

На крају дводневног рада, учесници конференције усвојили су следеће препоруке и закључке са конференције, које можете погледати овде.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја