28. јануар 2021. Учесници скупа поводом обележавања 140. годишњице дипломатских односа Србије и САД

28. јануар 2021. Учесници скупа поводом обележавања 140. годишњице дипломатских односа Србије и САД

Четвртак, 28. јануар 2021.

Одржана презентација истраживања на тему: Однос грађана Србије према САД

У Дому Народне скупштине, данас је одржана презентација истраживања на тему Однос грађана Србије и САД, поводом обележавања 140. година дипломатских односа две земље.


Народни посланик и оснивач Конгреса српско - америчког пријатељства проф. др Владимир Маринковић отворио је данашњи скуп уз речи да сведочимо чињеници да су билатерални односи две земље динамични и у успону, а да је круна тих односа Вашингтонски споразум, потписан од стране два председника 4. септембра 2020. године, а који дефинише сарадњу на више кључних и стратешких поља, укључујући и Србију и Сједињене Америчке Државе. Маринковић је у свом обраћању посебно нагласио сарадњу у економији: „Оно што јако охрабрује, иако је дошло до промене америчке администрације, да је државни секретар Ентони Блинкен пре неколико дана изјавио да је један од добрих резултата бивше администрације Вашингтонски споразум и да ће нова администрација радити на имплементацији истог“. Маринковић је изразио уверење да ће се сарадња како на нивоу влада, тако и на нивоу законодавних представништава две земље наставити, као и да постоји простор за јачање те сарадње на многим нивоима, што је истраживање и показало.

Презентацију истраживања „Однос грађана Србије према САД“ представио је Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења „Фактор плус“ и оснивач Конгреса српско - америчког пријатељства. Истраживање је показало да су на став грађана Србије према САД највише утицали стереотипни ставови, утицај медија, историјска сарадња, ставови окружења, односно породице и пријатеља, као и политичка сарадња. Презентација је показала да се став испитаника током протеклих година мењао током времена у 27,9 одсто случајева, а 4,5 одсто испитаника је дало позитиван одговор на питање да ли се односи између две земље крећу у позитивном смеру.

Скупу је присуствовао и председник Народне скупштине Ивица Дачић који је истакао да односи Србије и САД у последњих неколико година доживљавају велики позитиван тренд и да две земље нису „гурнуле под тепих” нека своја неслагања, нарочито око KиМ, али су кренули даље. Дачић је казао да Србија очекује да ће нови амерички председник Бајден и нова америчка администрација искористити узлазни тренд међусобних односа и са своје стране наставити да га обогаћује новим видовима сарадње. Дачић је о односу грађана Србије према САД рекао да су две земље кренуле даље, држећи се оног што их спаја, а не оно што их раздваја.

Огњен Поповић, саветник министра финансија у Влади Републике Србије осврнуо се на економску сарадњу две земље, истичући отварање Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду и потписивања Споразума о подстицању иневестиција, као камена темељца за даљи рад поменуте институције.

Присутнима се обратио и Габријел Ескобар, заменик амбасадора САД, који је истакао да су две земље кроз дугу и заједничку историју од 140 година, имали веома снажно партнерство и пријатељство. Он је додао, да је чињеница, да је на челу Америке стигла нова администрација, али да она неће унети негативне промене у развоју односа са Србијом. Заменик амбасадора истакао је и то да Србија и Америка имају дугу историју заједничких вредности и партнерства, које се огледа у савезништву у два светска рата, подношењу заједничких жртви, подизању спрске заставе 1918. године на Белој кући. Он је додао да су оба народа била посвећена дељењу демократских вредности, развоју економије и безбедности. О добрим односима говори и заједничка сарадња када је у питању и борба против тренутне светске пандемије, COVID – 19.

На крај, о обележавању 140. година дипломатских односа, присутнима се обратила и проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, ко-председавајућа Саветодавног одбора КСА. Она је потврдила да је ова година важна када су у питању односи две земље, али да постоји једна занимљива и важна ствар у вези са Споразумом о пловидби и трговини који је тада потписан, а то је да је Србија била једна од ретких земаља која је са САД, имала тако рано успостављене уговорне односе у области економије. Додала је и да без обзира на слабије односе у неким периодима, обе стране треба да буду поносне на великих 140 година заједничких дипломатских односа. Министарка је истакла да је време да се размишља и о томе да се поред економске сарадње ојачају и политички односи, давајући за пример потписивање једног кровног споразума у виду стратешког партнерства Србије и САД, као што Србија већ има са великим бројем земаља.


Видео (1)

Четвртак, 28. јануар 2021. | презентација истраживања на тему: Однос грађана Србије према САД 28.01.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја