13. април 2018. Учесници интерпарламентарне конференције

13. април 2018. Учесници интерпарламентарне конференције

Петак, 13. април 2018.

Одржана интерпарламентарна конференција Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи

Интерпарламентарна конференција „Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“, у организацији Одбора за европске интеграције и уз подршку Програма за развој Уједињених нација (УНДП), окупила јe у Народној скупштини посланике Европског парламента и парламената држава кандидата и потенцијалних кандидата за приступање ЕУ.


Отварајући конференцију, председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак истакао је одличну сарадњу Народне скупштине са Европским парламентом и значај одржавања оваквих конференција које окупљају европске парламентарце и парламентарце држава региона и пружају им могућност за размену искустава и мишљења у раду.

Учесницима конференције се обратио и потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић, истичући да је за државе кандидате за чланство у ЕУ тема ефикасног коришћења ИПАРД фондова од изузетног значаја. Маринковић је нагласио да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ и да у Народној скупштини постоји широки консензус по том питању. „Велико је охрабрење за нас то што смо, од отварања европске перспективе за Западни Балкан, у јуну 2003. године, недавно први пут, добили временску одредницу, 2025. годину, као годину могућег чланства Србије и Црне Горе, а надамо се, и целог Западног Балкана“, навео је Маринковић. Он је додао и да коришћење предприступних фондова Европске уније види као припрему за будуће чланство у ЕУ и као припрему за коришћење Кохезионог фонда ЕУ. Од посебне важности је скорашње активирање ИПАРД програма за Србију, имајући у виду да је то најзначајнији програм предприступне подршке руралном развоју, закључио је потпредседник Народне скупштине.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је навела да се стицањем статуса кандидата за чланство добија и право коришћења предприступних фондова, а да наша држава ове године први пут долази у прилику да користи и Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју. Србији је у периоду од 2014. до 2020. године на располагању 1.5 милијарди бесповратне помоћи, указала је Јоксимовић. Обавештавање јавности и грађана о доступности ИПАРД фонда и о начину коришћења, изузетно је важно, навела је министарка за европске интеграције и нагласила посебну важност оснаживања локалних самоуправа.

Државни секретар у Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду Жељко Радошевић је истакао да коришћење ИПАРД фонда и подршка руралном развоју представља припрему за Заједничку пољопривредну политику ЕУ.

Чланица Одбора за спољне послове Европског парламента Елени Теокарус указала је да за успешно проширење Европске уније, и она сама и земље кандидати морају проћи реформу, која се односи и на област пољопривреде. ИПАРД је важан механизам руралног развоја, навела је она и додала да је пољопривреда кључна компонента економског и социјалног развоја Западног Балкана.

Обраћајући се учесницима конференције, заменица резидентног представника УНДП Стелијана Недера је рекла да ће ова организација, у сарадњи са партнерским организацијама, наставити да подржава рурални развој Србије, што се односи и на подршку ефикасном коришћењу ИПАРД фонда.

О значају Инструмента предприступне помоћи за рурални развој земаља кандидата за чланство у ЕУ, на конференцији су говорили генерални секретар Сталне радне групе за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи Бобан Илић и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Зоран Јањатовић.

Члан Одбора за пољопривреду и рурални развој у Европског парламента Ивари Падар и начелник Јединице за претприступну помоћ у Генералном директорату за пољопривреду и рурални развој Европске комисије Лиам Бреслин излагали су о коришћењу ових Инструмената предприступне помоћи за рурални развој, у контексту приступања Европској унији. Они су говорили и о добром финансијском управљању у спровођењу ИПАРД програма.

На конференцији су разматране и могућности и значај развоја руралне економије у државама кандидатима и потенцијалним кандидатима за приступање ЕУ, а о улози ИПАРД фонда у том развоју, говорили су председник Одбора за пољопривреду и рурални развој Европског парламента Чеслав Шекиерски и професорка Пољопривредног факултета у Београду Наталија Богданов.

Конференција се бавила и питањем будућности Заједничке пољопривредне политике, њеним креирањем и циљевима, о чему је говорила потпредседница Одбора за пољопривреду и рурални развој Европског парламента Марија Габријела Зоана.

Закључујући конференцију, заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је констатовала да се из расправе учесника може приметити да успостављање националне ИПАРД структуре није завршено у свим државама кандидатима за чланство у ЕУ, као и да је потребно обезбедити адекватне кадрове за спровођење ИПАРД програма. Ковач је истакла да је зато од велике користи стално размењивање искустава и примера добре праксе са државама новијим чланицама ЕУ. Размени искустава могло би допринети одржавање још једне парламентарне конференције посвећене Инструменту за предприступну помоћ у руралном развоју, закључила је Елвира Ковач.


Видео (4)

Петак, 13. април 2018. | интерпарламентарна конференција „Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“ 13.04.2018. (I)

Петак, 13. април 2018. | интерпарламентарна конференција „Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“ 13.04.2018. (II)

Петак, 13. април 2018. | интерпарламентарна конференција „Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“ 13.04.2018. (III)

Петак, 13. април 2018. | интерпарламентарна конференција „Инструмент за предприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“ 13.04.2018. (IV)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2