Саопштења за јавност

27.август 2007. године

Дом Народне скупштине 27. августа прославио је важан јубилеј. Стотину година раније, 27. августа 1907. године, у присуству краља Петра Карађорђевића и целе краљевске породице, народних посланика, министара, дипломатског кора, црквених и других великодостојника, представника „седме силе“ и великог броја окупљених грађана, постављен је камен темељац за изградњу овог велелепног здања.

Годинама након рађања идеје о изградњи скупштинске зграде близу места где је читањем султановог Хатишерифа српски народ добио слободу и наследног кнеза, започети су радови који су трајали готово пуне три деценије.

Поводом стогодишњице, Народна скупштина организовала је свечани програм на платоу и изложбу архивско – документацијске грађе.

У 16, 30, стотинак деце је цртало скупштину и писало поруку за будућност. Дечји хор РТС-а и победница Златне сирене, Ивана Кларић, песмом су увеселили малишане и њихове родитеље. Дечји радови ће од 31. августа бити изложени на паноима испред Дома Народне скупштине и на скупштинској интернет презентацији.

У 18,30, са платоа на Тргу Николе Пашића чули су се звуци химне „Боже правде“, чиме је свечани програм за окупљене грађане настављен. Концерт Мешовитог хора РТС-а и здруженог оркестра Војске и Полиције Србије пратио је, поред грађана, и велики број новинара. Ансамбл народних игара „Коло“ извео је игре с почетка двадесетог века, а драмски уметници Љиљана Благојевић и Петар Краљ читали су пасаже из историјата Дома Народне скупштине.
Након свечаног програма, врата Дома Народне скупштине отворена су грађанима, који су том приликом разгледали изложбу постављену у централном холу. Оригиналне аквареле Николе Краснова, нацрте детаља ентеријера, дневник радова архитеката Јездића и Краснова, преписку и састав одбора за довршетак градње, старе фотографије и разгледнице, као и друге изложене експонате видело је више од три стотине грађана. У пријатној атмосфери, којој је допринео и гудачки квартет „Свети Ђорђе“, изложбу је отворила кустос Народног музеја Љубица Миљковић.

24. август 2007. године

Народна скупштина Републике Србије поводом стоте годишњице од почетка градње Дома Народне скупштине организује, на платоу испред здања на Тргу Николе Пашића бр. 13, свечани програм намењен грађанима.

У 16,30 најмлађи ће имати прилику да чују своје вршњаке из дечјег хора РТС-а, да нацртају Скупштину, као и да упуте своју поруку за будућност. Њихови радови биће изложени на паноима испред Дома Народне скупштине и објављени на интернет страници парламента.

У 18,30, организован је програм у коме ће учешће узети драмски уметници Љиљана Благојевић и Петар Краљ, Мешовити хор РТС-а, здружени оркестар Војске и Полиције Србије и Ансамбл народних игара „Коло“.

У 20,00 часова, Љубица Миљковић, кустос Народног музеја, уз гудачки квартет Свети Ђорђе, отвориће изложбу архивско – документацијске грађе, која укључује нацрте, преписку Одбора за довршење градње, уговоре за опремање унутрашњости и уметничке радове, као и старе разгледнице и фотографије са мотивом Дома Народне скупштине.

Позивамо грађане да са нама прославе јубилеј на платоу испред Дома Народне скупштине 27. августа, као и да изложбу у централном холу разгледају у терминима 14,00 и 17,00 часова сваког дана, до 31. августа.

Телефон за пријављивање за разгледање изложбе је: 361-1476


20.август 2007. године

Ове године, 27. августа, обележава се стогодишњица од полагања камен-темељца за изградњу Дома Народне скупштине.

Народна скупштина Републике Србије поводом јубилеја организује, на платоу испред здања на Тргу Николе Пашића бр. 13, свечани програм намењен грађанима.

У 16,30 најмлађи ће имати прилику да чују своје вршњаке из дечјег хора РТС-а, да нацртају Скупштину, као и да упуте своју поруку за будућност. Њихови радови биће изложени на паноима испред Дома Народне скупштине и објављени на интернет страници парламента.

У 18,30, организован је програм у коме ће учешће узети драмски уметници Љиљана Благојевић и Петар Краљ, Мешовити хор РТС-а, здружени оркестар Војске и Полиције Србије и Ансамбл народних игара „Коло“.

По завршетку програма, биће отворена изложба архивско – документацијске грађе, која укључује нацрте, преписку Одбора за довршење градње, уговоре за опремање унутрашњости и уметничке радове, као и старе разгледнице са мотивом Дома Народне скупштине.

Грађанима је омогућено да изложбу разгледају у терминима 14,00 и 17,00 часова сваког дана, до 31. августа.

Телефон за пријављивање је: 361-1476

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 15. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току