Делегација у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи

Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи је успостављена 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње дванаест земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Процес сарадње у jугоисточној Европи (ПС ЈИЕ) је покренут 1996. године са циљем трансформације Југоисточне Европе у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у областима од заједничког интереса. У раду ПС ЈИЕ у својству пуноправних чланова учествује дванаест земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Бивша Југословенска Република Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска. Република Србија се укључила у пуном капацитету у активности ПС ЈИЕ на Самиту у Скопљу одржаном у октобру 2000. године.

Парламентарна димензија ПС ЈИЕ је покренута на Конференцији председника парламената у Атини, 15-16. октобра 1997. године, када се јавила потреба за интензивнијом сарадњом парламената, као логичан след већ успостављене сарадње на владином/министарском нивоу. Парламентарна димензија ПС ЈИЕ се пре успостављања Парламентарне скупштине одвијала на нивоу састанака националних координатора, Радне групе за унапређење парламентарне димензије ПС ЈИЕ, годишње конференције председника парламената земаља учесница ПС ЈИЕ, као и међународних конференција на теме од интереса за регион ЈИЕ.

Стална делегација Народне скупштине има четири члана и четири заменика члана, а председник Делегације је председник Народне скуштине. Пленарна седница се одржава једном годишње у парламенту који председава ПС ЈИЕ, док се састанци три генерална одбора одржавају једном годишње у парламенту из кога је изабран председник генералног одбора. Стручну и оперативну подршку пружа Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу са седиштем у Софији, Регионални савет за сарадњу са седиштем у Сарајеву и мрежа националних координатора.

Основни документ ПС ЈИЕ је Повеља о добросуседским односима, стабилности, безбедности и сарадњи у Jугоисточној Европи, усвојена 2000. године у Букурешту.

Оснивачки акт Парламентарне скупштине је Декларација о формирању Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, усвојена 10. маја 2014. године у Букурешту.

Aктивности

 • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи учествовала на 6. Пленарној седници Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 21. и 22. јуна 2019. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина. У Делегацији Народне скупштине су били чланови Делегације др сци. мед. Дарко Лакетић и Марко Парезановић.

 • Заменик члана сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ Марко Парезановић учествовао на састанку Генералног одбора за економију, енергетику и инфраструктуру Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаном 16. и 17. јуна 2019. године у Анкари, Република Турска.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ др сци. мед. Дарко Лакетић учествовао на састанку Генералног одбора за правосуђе, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 10. и 11. маја 2019. године у Скопљу.

 • Заменик члана сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПС ЈИЕ Марко Парезановић учествовао на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, 22. и 23. фебруара 2019. године у Подгорици.

 • Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПС ПСЈИЕ), на челу са шефом Делегације председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, учествовала је на Петој пленарној седници Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаној 13. и 14. априла 2018. године, у Љубљани, Република Словенија.

 • Члан сталне Делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ др сци. мед. Дарко Лакетић учествовао на састанку Сталног одбора Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 16. и 17. марта 2018. године на Бледу, Република Словенија.

 • Заменик члана сталне Делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ Марко Парезановић учествовао на састанку Генералног одбора за економију, инфраструктуру и енергетику Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, 9. и 10. марта 2018. године у Истанбулу, Турска.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ, народни посланик др Дарко Лакетић учествовао је на састанку Генералног одбора за правосуђе, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаном 2. и 3. марта 2018. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина.

 • Заменик члана сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ, народни посланик Марко Парезановић учествовао је на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку Парламентарне скупштине ПСЈИЕ, одржаном 23. и 24. фебруара 2018. године у Подгорици, Црна Гора.

 • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ПСЈИЕ др Дарко Лакетић учествовао је на састанку Сталног одбора ПС ПСЈИЕ који је, у оквиру словеначког председавања Процесом сарадње у југоисточној Европи, одржан у Љубљани, 16. децембра 2017. године.

 • У оквиру хрватског председавања Процесом сарадње у југоисточној Европи, у Загребу је одржано пленарно заседање Парламентарне скупштине ПСЈИЕ од 8. до 10. јуна 2017. године. Пленарном заседању присуствовале су потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић и Љупка Михајловска, чланица делегације.

 • Марко Парезановић, заменик члана у сталној делегацији Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи, учествовао је на састанку Сталног одбора ПС ПСЈИЕ, који је, у оквиру хрватског председавања Процесом сарадње у југоисточној Европи, одржан у Опатији, 20. маја 2017. године.

 • Чланица Делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи Љупка Михајловска учествовала je на састанку Генералног комитета ПС ПСЈИЕ за друштвени развој, образовање и науку, који је одржан 21. априла 2017. године у Истанбулу.

 • Потпредседница Народне скупштине и заменица члана у сталној делегацији Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Гордана Чомић учествовала је на састанцима Генералног комитета ПС ПСЈИЕ за економију, енергетику и инфраструктуру и Kомитета за правосуђе, унутрашње послове и сарадњу у области безбедности, одржаних 17. и 18. марта 2017. године у хрватском Сабору, у оквиру хрватског председавања Процесом сарадње у југоисточној Европи.

 • Потпредседница Народне скупштине и заменица члана у сталној делегацији Народне скупштине у ПС ПСЈИЕ Гордана Чомић, 3. децембра 2016. године, учествовала је на састанку Сталног одбора ПС ПСЈИЕ, који се, у оквиру хрватског председавања Процесом сарадње у југоисточној Европи одржао у хрватском Сабору, у Загребу.

 • X сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ГОЈКОВИЋ МАЈА
шеф Делегације
СНС Нови Сад 1963.
ВУЈИЋ ВОЈИСЛАВ
члан Делегације
ЈС Врњачка Бања 1975.
ЈЕВТОВИЋ ВУКОЈИЧИЋ МИЛАНКА
заменик члана Делегације
СНС Прибој 1960.
ЛАКЕТИЋ Прим. доц. др ДАРКО
члан Делегације
СНС Прокупље 1975.
МИХАЈЛОВИЋ БРАНИСЛАВ
члан Делегације
- Бор 1953.
ПАРЕЗАНОВИЋ МАРКО
заменик члана Делегације
СНС Чачак 1986.
ЧОМИЋ ГОРДАНА
заменик члана Делегације
ДС Нови Сад 1958.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
 • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току