Делегација у Парламентарној скупштини ОЕБС

Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успостављена 1990. године на Самиту у Паризу у склопу институционализације тада Конференције о европској безбедности и сарадњи (КЕБС-а), с циљем промовисања већег укључивања парламената држава учесница у активности КЕБС-а, као и олакшавања међупарламентарног дијалога и сарадње. Парламентарна скупштина ОЕБС-а је успоставила Програм за демократски развој који је имао за циљ да прошири укључивање Скупштине у јачање демократских вредности и законодавних институција у демократијама у развоју.

Пленарна заседања се одржавају два пута годишње, годишње заседање у једној од чланица и зимско заседање у Бечу, током којих се одржавају састанци радних тела, као и тематски јесењи састанак у једној од држава Медитерана.

Након учешћа на Првом конститутивном заседању PS KEBS-a 1991. и прекида чланства услед санкција, континуитет чланства постоји од 2001. године.

Више информација о организацији на: www.oscepa.org

Aктивности

 • Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала на зимском заседању 20. и 21. фебруара 2020. године, у Бечу. Делегацију су чинили народни посланици Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

 • Шеф делегације при ПС ОЕБС и специјални представник ПС ОЕБС за дигиталну агенду Стефана Миладиновић боравила је у тродневној студијској посети генералном секретаријату ПС ОЕБС у Копенхагену, од 20. до 22. јануара 2020. године.

 • Шеф делегације при ПС ОЕБС Стефана Миладиновић и Бранимир Јовановић, члан ad hoc Одбора за борбу против тероризма ПС ОЕБС боравили су у студијској посети, у организацији ad hoc Одбора за борбу против тероризма ПС ОЕБС, у Ослу, Норвешкој 14. и 15. јануара 2020. години.

 • На конференцији Дани безбедности ОЕБС, 8. новембра 2019. године у Бечу, учествовала је народна посланица Стефана Миладиновић, као специјални известилац за дигиталну агенду ПС ОЕБС.

 • Делегација Народне скупштине у саставу: шефица делегације Стефана Миладиновић и народни посланици Душица Стојковић, Весна Марковић и Бранимир Јовановић, учествовали су на јесењем заседању ПС ОЕБС, у Маракешу, од 4. до 6. октобра 2019. године. Чланице Делегације Стефана Миладиновић и Душица Стојковић учествовале су и на састанку Групе за подршку путу свиле, организованом у оквиру јесењег заседања.

 • Председник ПС ОЕБС Георг Церетели именовао је 27. септембра 2019. године Стефану Миладиновић, шефа делегације Народне Скупштине при ПС ОЕБС за специјалног известиоца ПС ОЕБС за дигиталну агенду.

 • Чланице делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Стефана Миладиновић и Душица Стојковић учествовале су на међународној конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС од 5. до 7. септембра 2019. године у Андермату, Швајцарска.

 • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала на редовном годишњем заседању oд 4. до 7. јула 2019. године у Луксембургу. У делегацији Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, били су и Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

 • Стефана Миладиновић и Душица Стојковић народне посланице, чланице делегације при ПС ОЕБС учествовале на Међународној конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС. Друга по реду конференција је одржана 29. и 30. априла 2019. године у Минску, у Белорусији.

 • Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала је на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС 21. и 22. фебруара, које се сваке године одржава у Бечу. У делегацији Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, били су и Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

 • Чланови сталне делегација Народне скупштине: Стефана Миладиновић, шеф делегације, Душица Стојковић и Милимир Вујадиновић, учествовали на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, од 3. до 6. октобра 2018. године у Бишкеку, Киргијска Република. Чланови делегације су учествовали 5. октобра 2018. године и на састанку Групе за подршку путу свиле, који је организован у оквиру заседања.

 • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС у саставу Стефана Миладиновић, шеф делегације, Душица Стојковић и Весна Марковић, чланови, учествовале на 27. годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС у Берлину од 8. до 11. јула 2018. године и на састанку Групе за подршку Путу свиле, неформалне групе земаља чланица ПС ОЕБС која окупља 23 земље.

 • Стална Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала на Међународној конференцији о улози парламентараца у јачању економске сарадње и културних веза дуж Пута свиле, у Бакуу, 13. и 14. марта 2018. године. Делегацију су чиниле шеф сталне Делегације Стефана Миладиновић и члан Делегације Душица Стојковић.

 • Стална делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС, коју је предводила шеф сталне делегације Стефана Миладиновић, учествовала на Зимском заседању ПС ОЕБС, у Бечу 22. и 23. фебруара 2018. У делегацији су били и Душица Стојковић, Милимир Вујадиновић и Мехо Омеровић.

 • Делегација Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, учествовала је на јесењем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, у Андори од 3. до 5. октобра 2017. године. Чланови делегације били су и Душица Стојковић, др Весна Ракоњац, Љупка Михајловска и Мехо Омеровић.

 • Стална делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС учествовала је од 5. до 9. јула 2017. године на 26. годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС, у Минску, Република Белорусија. У оквиру ПС ОЕБС, 8. јула 2017. године, формирана је „Група за подршку Путу свиле“ на иницијативу Азаја Гулијева (Азербејџан), потпредседника ПС ОЕБС. Оснивачи ове неформалне групе, поред Србије су и: Албанија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грузија, Киргистан, Црна Гора, Румунија, Србија, Таџикистан, Туркменистан, Турска, Шпанија, Швајцарска, Узбекистан и Украјина. У име српске делегације Статут групе су потписале шеф делегације Народне скупштине при ПС ОЕБС Стефана Миладиновић и члан делегације Душица Стојковић. У делегацији Народне скупштине били су и Милимир Вујадиновић, Мехо Омеровић и Драгомир Карић.

 • Стална делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС учествовала је на јесењем заседању ПС ОЕБС, од 29. септембра до 2. октобра 2016. године у Скопљу. Делегацију су чинили: шеф делегације др Дијана Вукомановић и чланови делегације Душица Стојковић, Мехо Омеровић и Милимир Вујадиновић.

 • X сазив – АКТИВНОСТИ

 • IX сазив – АКТИВНОСТИ

 • VIII сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
МИЛАДИНОВИЋ СТЕФАНА
шеф Делегације
СПС Београд, Чукарица 1981.
ВУЈАДИНОВИЋ МИЛИМИР
заменик члана Делегације
СНС Суботица 1979.
ЈОВАНОВИЋ БРАНИМИР
члан Делегације
СДПС Краљево - Ковачи 1979.
ЛАПЧЕВИЋ МИЛАН
заменик члана Делегације
- Ниш 1969.
МАРКОВИЋ ВЕСНА
заменик члана Делегације
СНС Београд 1974.
ОРЛИЋ др ВЛАДИМИР
члан Делегације
СНС Београд 1983.
СТОЈКОВИЋ ДУШИЦА
члан Делегације
СНС Београд 1979.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Будите у току