Делегација у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи

Парламентарна скупштина Процеса сарадње у југоисточној Европи је успостављена 10. маја 2014. године и представља институционализацију дугогодишње парламентарне сарадње дванаест земаља учесница Процеса сарадње у југоисточној Европи.

Процес сарадње у jугоисточној Европи (ПС ЈИЕ) је покренут 1996. године са циљем трансформације Југоисточне Европе у регион стабилности, безбедности и сарадње у складу са европским интеграционим токовима, а кроз унапређење међусобног дијалога и сарадње на свим нивоима и у областима од заједничког интереса. У раду ПС ЈИЕ у својству пуноправних чланова учествује дванаест земаља: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Бивша Југословенска Република Македонија, Молдавија, Румунија, Србија, Словенија и Турска. Република Србија се укључила у пуном капацитету у активности ПС ЈИЕ на Самиту у Скопљу одржаном у октобру 2000. године.

Парламентарна димензија ПС ЈИЕ је покренута на Конференцији председника парламената у Атини, 15-16. октобра 1997. године, када се јавила потреба за интензивнијом сарадњом парламената, као логичан след већ успостављене сарадње на владином/министарском нивоу. Парламентарна димензија ПС ЈИЕ се пре успостављања Парламентарне скупштине одвијала на нивоу састанака националних координатора, Радне групе за унапређење парламентарне димензије ПС ЈИЕ, годишње конференције председника парламената земаља учесница ПС ЈИЕ, као и међународних конференција на теме од интереса за регион ЈИЕ.

Стална делегација Народне скупштине има четири члана и четири заменика члана, а председник Делегације је председник Народне скуштине. Пленарна седница се одржава једном годишње у парламенту који председава ПС ЈИЕ, док се састанци три генерална одбора одржавају једном годишње у парламенту из кога је изабран председник генералног одбора. Стручну и оперативну подршку пружа Регионални секретаријат за парламентарну сарадњу са седиштем у Софији, Регионални савет за сарадњу са седиштем у Сарајеву и мрежа националних координатора.

Основни документ ПС ЈИЕ је Повеља о добросуседским односима, стабилности, безбедности и сарадњи у Jугоисточној Европи, усвојена 2000. године у Букурешту.

Оснивачки акт Парламентарне скупштине је Декларација о формирању Парламентарне скупштине ПС ЈИЕ, усвојена 10. маја 2014. године у Букурешту.

Aктивности

  • Заменик члана делегације при Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Ђорђе Милићевић председавао је састанком Генералног одбора за економију, инфраструктуру и енергетику ПС ПСЈИЕ, 14. децембра 2021. године.

  • Заменик члана делегације при Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Ђорђе Милићевић учествовао на онлајн састанку Сталног одбора ПС ПСЈИЕ, који се у оквиру грчког председавања ПСЈИЕ, одржао 22. новембра 2021. године.

  • Народни посланик Ђорђе Милићевић учествовао је у својству шефа скупштинске делегације на Пленарној седници ПС ПСЈИЕ, 21. и 22. јуна 2021. године, у Анталији, у хибридном формату, у организацији Велике Народне скупштине Турске.

  • Заменик члана сталне делегације Народне скупштине у ПС ПСЈИЕ Ђорђе Милићевић учествовао је на онлајн састанку Сталног одбора ПС ПСЈИЕ, који се у оквиру турског председавања, одржао 14. јуна 2021. године.

  • Чланица сталне делегације у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Милица Дачић учествовала је 15. априла 2021. године на састанку Генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи који се, у оквиру турског председавања ПСЈИЕ, одржао у форми видеоконференције.

  • Заменик члана делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Ђорђе Милићевић учествовао је на онлајн састанку Сталног одбора Парламентарне скупштине Процеса сарадње у југоисточној Европи који се, у оквиру турског председавања ПС ЈИЕ, одржао 8. децембра 2020. године.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ДАЧИЋ ИВИЦА
шеф Делегације
СПС Београд, Савски венац 1966.
ДАЧИЋ МИЛИЦА
члан Делегације
СНС Чачак 1988.
КОСАНИЋ мр ЂОРЂЕ
заменик члана Делегације
ЈС Крагујевац 1967.
КОСТАДИНОВА НЕВЕНКА
члан Делегације
СНС Босилеград 1972.
МАРИЧИЋ ВЛАДИЦА
заменик члана Делегације
СНС Ниш 1987.
МИЛИЋЕВИЋ ЂОРЂЕ
заменик члана Делегације
СПС Ваљево 1978.
ОБРАДОВИЋ МИЛИЦА
заменик члана Делегације
СНС Рача, Вучић 1990.
ФИЛИПОВИЋ СРБИСЛАВ
члан Делегације
СНС Београд 1984.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току