Делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе

Парламентарна скупштина Савета Европе (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) представља парламентарну димензију најстарије паневропске организације. Прво заседање Скупштине одржано је 10. августа 1949. године. Од тада она је била иницијатор најважнијих активности и основна покретачка снага Савета Европе.

Парламентарна скупштина основана је ради промоције демократских вредности и заштите људских права.Окупља парламентарце из 47 држава чланица и 5 држава које имају статус посматрача.Свака држава, сходно својој величини, има од 2 до 18 представника у Парламентарној скупштини. Парламентарна скупштина заседа четири пута годишње, док се између заседања одржавају састанци радних тела.

Наша земља је пуноправни члан од 2003. године.

Више информација о организацији на: www.assembly.coe.int

Документ: Резолуција 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Активности

  • Шеф делегације ПС СЕ Ивица Дачић обратио се на седници Комитета за политичка питања и демократију ПС СЕ која се одржала 16. и 17. маја 2022. године у Хањи, Крит. Дачић је разговарао и са шефом делегације Грчке у ПС СЕ Дором Бакојанис о Косову и Метохији, а која је именована од стране овог Комитита за известиоца који треба да сачини извештај о ситуацији на Косову.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине учествовали на пролећном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, од 25. до 28. априла 2022. године, које је одржано у Стразбуру, у хибридном формату. Чланица делегације Елвира Ковач једногласно је изабрана за председницу Подкомитета за мањине Комитета за једнакост и борбу против дискриминације. У заседању су учествовали физичким присуством у Стразбуру Биљана Пантић Пиља, Дубравка Филиповски и Елвира Ковач, док су чланови делегације Зоран Томић и Енис Имамовић учествовали у заседању онлајн.

  • Парламентарна скупштина Савета Европе одржала је од 24. до 28. јануара 2022. године први део заседања у 2022. години, у хибридном формату путем видео линка, којем су присуствовали: Ивица Дачић, шеф делегације и чланови: Елвира Ковач, Биљана Пантић Пиља, др Александра Томић, Зоран Томић и Енис Имамовић, као и заменици чланова: проф. др Жарко Обрадовић и Станислава Јаношевић. Током заседања за потпредседницу ПС СЕ изабрана је народна посланица и потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач.

  • Проф. др Жарко Обрадовић учествовао 4. новембра 2021. године на састанку Одбора за политичка питања и демократију Парламентарне скупштине Савета Европе, у Будимпешти.

  • Делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини Савета Европе учествовала од 27. до 30. септембра 2021. године на јесењем заседању ПС СЕ, које је одржано у хибридном формату. У делегацији су физички на заседању у Стразбуру били Елвира Ковач, Биљана Пантић Пиља, Дубравка Филиповски, проф. др Жарко Обрадовић и Енис Имамовић, док су у онлајн формату учествовали др Александра Томић и Зоран Томић.

  • Стална делегација Народне скупштине при ПС СЕ учествовала на јунском заседању ПС СЕ, одржаном у хибридном формату, од 21. до 24. јуна 2021. године. У делегацији која је присуствовала заседању у Стразбуру били су Елвира Ковач, Биљана Пантић Пиља, Дубравка Филиповски, проф. др Жарко Обрадовић и Енис Имамовић, док су онлајн учествовали чланови делегације др Александра Томић и Зоран Томић.

  • Члан сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе Елвира Ковач учествовала је 2. фебруар 2021. године на састанку Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе.

  • Стална делегација Народне скупштине учествовала је од 25. до 28. јануара 2021. године на Зимском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе које је одржано у хибридној форми. У раду делегације учествовали су Ивица Дачић, шеф делегације и чланови др Александра Томић, Биљана Пантић Пиља, Зоран Томић, Дубравка Филиповски, Елвира Ковач и Енис Имамовић, као и заменици чланова проф. др Жарко Обрадовић, Станислава Јаношевић и Стефан Србљановић.

  • На електронској седници Комитета за једнакост и недискриминациују Парламентарне скупштине Савета Европе, одржаној 27. новембра 2020. године, већином гласова (27 за, 3 против) усвојен је извештај и резолуција на тему „Очување националних мањина у Европи“, који је припремила Елвира Ковач, члан делегације у ПС СЕ.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ДАЧИЋ ИВИЦА
шеф Делегације
СПС Београд, Савски венац 1966.
ИМАМОВИЋ ЕНИС
члан Делегације
СДА Санџака Нови Пазар 1984.
ЈАНОШЕВИЋ СТАНИСЛАВА
заменик члана Делегације
СНС Зрењанин 1986.
КОВАЧ ЕЛВИРА
члан Делегације
СВМ-VMSZ Зрењанин 1982.
КРКОБАБИЋ СТЕФАН
заменик члана Делегације
ПУПС Београд 1989.
ОБРАДОВИЋ проф. др ЖАРКО
заменик члана Делегације
СПС Београд 1960.
ПАЛАЛИЋ ГОЈКО
заменик члана Делегације
СНС Нови Сад 1988.
ПАНТИЋ ПИЉА БИЉАНА
члан Делегације
СНС Нови Сад 1983.
РАДИН МИЛАН
заменик члана Делегације
СНС Нови Сад 1988.
СРБЉАНОВИЋ СТЕФАН
заменик члана Делегације
СНС Прибој 1989.
ТОМИЋ др АЛЕКСАНДРА
члан Делегације
СНС Београд 1969.
ТОМИЋ ЗОРАН
члан Делегације
СНС Крушевац 1988.
ФИЛИПОВСКИ ДУБРАВКА
члан Делегације
СНС Београд 1967.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току