Делегација у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности

Парламентарна скупштина Организације договора о колективној безбедности (ПС ОДКБ) формирана је као парламентарна димензија ОДКБ, на иницијативу председника парламената земаља Заједнице независних држава – чланица ОДКБ, током заседања одржаног 16. новембра 2006. године.

Парламентарна скупштина ОДКБ разматра питања која се тичу сарадње држава чланица Организације договора о колективној безбедности на међународном плану, као и у војно-политичкој, правној и другим областима; припрема одговарајуће препоруке које се подносе Савету ОДКБ, другим органима ОДКБ, као и националним парламентима. Поред тога, ПС ОДКБ усваја моделе законских аката који имају за циљ регулисање правних односа у надлежности ОДКБ, као и препоруке у циљу усклађивања законодавства држава чланица ОДКБ и њихово усклађивање са одредбама међународних споразума које су закључиле ове државе под окриљем ОДКБ и разматра друга питања од значаја за међупарламентарну сарадњу држава чланица.

ПС ОДКБ има три стална одбора: Одбор за одбрамбена и безбедносна питања, Одбор за политичка питања и међународну сарадњу и Одбор за друштвено-економска и правна питања.

Годишње се уобичајено одржавају два пленарна заседања.

Пуноправне чланице ПС ОДКБ су парламентарне делегације из Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Руске Федерације и Таџикистана.
Народна скупштина је формирала сталну делегацију ради учешћа у раду ове организације.

http://www.paodkb.ru/

Aктивности

  • Потпредседник Народне скупштине Радован Тврдишић и члан сталне делегације у ПС ОДКБ Ђорђе Тодоровић учествовали су на седници Савета ван седишта ПС ОДКБ у Дусанбеу, Република Таџикистан, 1. јула 2021. године, којом је председавао председник Државне думе Руске Федерације и Савета ПС ОДКБ Вјачеслав Володин.

  • Чланови сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини Договора о колективној безбедности учествовали су онлајн 2. марта 2021. године на састанцима Сталне комисије за одбрану и безбедност (учествовао шеф делегације у ПС ОДКБ мр Милован Дрецун), Сталне комисије за политичка питања и међународну сарадњу (учествовао члан делегације Јован Палалић) и Сталне комисије за социјално-економска и правна питања ПС ОДКБ (учествовао члан делегације Душан Бајатовић).

  • XI сазив – АКТИВНОСТИ

  • X сазив – АКТИВНОСТИ

  • IX сазив – АКТИВНОСТИ

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ДРЕЦУН мр МИЛОВАН
шеф Делегације
СНС Београд 1957.
БАЈАТОВИЋ др ДУШАН
члан Делегације
СПС Нови Сад 1967.
ОБРАДОВИЋ ЈАСМИНА
члан Делегације
СНС Нови Сад, Футог 1961.
ПАЛАЛИЋ ЈОВАН
члан Делегације
СНП Београд 1971.
ТОДОРОВИЋ ЂОРЂЕ
члан Делегације
СНС Београд 1991.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току