25. новембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Одбора за спољне послове Државног збора Републике Словеније

25. новембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Одбора за спољне послове Државног збора Републике Словеније

Петак, 25. новембар 2016.

Поглавље 35 не сме бити разлог да се не отворе и друга поглавља у преговарачком процесу са ЕУ

Република Словенија и Државни збор јасно и отворено подржавају европске интеграције Србије, а Поглавље 35 не сме бити разлог да се не отворе и друга поглавља у преговарачком процесу Србије и ЕУ, поручено је данас са састанка чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Одбора за спољну политику Државног збора Републике Словеније, која борави у дводневној посети Србији.


Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић истакла је у разговору са словеначким колегама да је Србија до сада у преговорима са ЕУ отворила четири поглавља, и да се још увек нада да ће се до краја године отворити још три, технички потпуно спремна поглавља.

„Потпуно смо свесни значаја Поглавља 35 у преговарачком процесу које боји сва друга поглавља, тако да процес више није само технички, већ заправо политички“, навела је Тепић.

Она се захвалила словеначким посланицима на подршци коју пружају Србији на европском путу и процесу отварања нових преговарачких поглавља и упознала их са делокругом рада Одбора и улогом коју Народна скупштина и Одбор, али и цивилно друштво, имају у преговорима са ЕУ.

Јожеф Хорват, председник Одбора за спољну политику Државног збора Републике Словеније, поручио је да Словенија отворено и јасно подржава европске интеграције Србије, а да је у тој подршци Државни збор потпуно искрен. Он је оценио да је Србија у реформама које спроводи веома успешна, што је доказала и отварањем четири поглавља, за која је Државни збор имао само позитивне оцене. У Државном збору четвртина посланика чини Посланичку групу пријатељства са Србијом, навео је Хорват и поздравио формирање ПГП са Словенијом у Народној скупштини.

„Иако ЕУ има проблеме, иако евроскептици свуда постоје, процес проширења је наше најјаче политичко оружје“, поручио је Хорват.

Члан делегације Одбора за спољну политику, који је уједно и председник Одбора за питања ЕУ Државног збора, Камал Изидор Шакер поручио је да Поглавље 35 не сме бити разлог да се не отворе и друга преговарачка поглавља, као и да је Словенија спремна да у том процесу помогне Србији. Он је упутио позив председници и члановима Одбора за европске интеграције да у првој половини следеће године посете Словенију.

У разговору српских и словеначких посланика говорило се о ефектима Брегзита на политику проширења, регионалној сарадњи и стабилности, давању статуса мањине Србима који живе у Словенији, унапређењу економске сарадње и доприносу мањинских заједница у Србији процесу интеграција.

У разговору су учествовали чланови Одбора за европске интеграције Марко Благојевић, Хаџи Милорад Стошић, Елвира Ковач, Жарко Мићин, Весна Марковић, др Муамер Бачевац и Звонимир Ђокић, као и председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање др Владимир Орлић, док је са словеначке стране учествовао и потпредседник Одбора за спољне послове Државног збора Бранислав Рајић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3