28. фебруар 2020. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

28. фебруар 2020. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић

Петак, 28. фебруар 2020.

Гојковић и Чубриловић отворили прво заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић отворили су данас у Београду прво заседања Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске.


Гојковић је истакла да прво заседања парламентарне Комисије за сарадњу, на основу Меморандума о образовању Комисије, представља остварење циљева и тежњи које изражавају не само две институције у својству представника грађана, већ и одговор на потребе и интерес нашег народа и у Републици Србији и у Републици Српској.

Председница Скупштине Србије је указала да са сваким новим изазовом, морамо изнова да потврдимо и своје јединство и спремност на заједнички рад како би имали и свести, али и снаге да одолимо свим ћудима историје.

Како је рекла, Србија и Република Српска заједно ће наставити да улажу све напоре да очувају мир као услов просперитета и уживања слободе коју смо тешко освојили и које се нећемо одрећи.

Гојковић је указала да је у Стратегији националне безбедности Републике Србије, коју је недавно усвојила Скупштина Србије, дефинисан допринос јачању регионалне стабилности и унапређење добросуседских односа је трајно опредељење Србије, што подразумева унапређење сарадње и стабилности у региону кроз инфраструктурно, трговинско и инвестиционо повезивање.

Гојковић је потврдила пуно поштовање Дејтонског споразума, поштовање постојања државе Босне и Херцеговине и два ентитета са свим њиховим надлежностима, као и поштовање принципа договора три конститутивна народа, апсолутно принципијелно, непромењено и непромењиво без наметања. Навела је да је у том оквиру наше стратешко опредељење очување Републике Српске и наставак развијања специјалних паралелних односа са Републиком Српском.

Гојковић је нагласила да је у директном интересу и Србије и Српске и свих у региону да се конфликтима, предрасудама, једностраности, двоструким аршинима, као и опасностима и пошастима као што су фундаментализам, тероризам и насилни екстремизам најбоље супротстављамо сарадњом, дијалогом и напретком на свим пољима.

Говорећи о парламентарној подршци развоју економско-трговинске сарадње Републике Србије и Републике Српске, Гојковић је рекла да смо поносни на нашу улогу и подршку у инвестицијама у Републику Српску и посебно у изградњи инфраструктуре и да постоји јасна спремност на даље ангажовање на пројектима као што су мост Братунац–Љубовија, пут према Бијељини и многе друге.

„Желим да изразим посебно задовољство што је Србија, захваљујући сопственом развоју, у прилици да помогне Републици Српској градећи школе, болнице и вртиће, као и сународницима у Федерацији Босне и Херцеговине. То ћемо и наставити да радимо колико год нам допусте могућности“, поручила је Гојковић.

Гојковић је указала да се Србија залаже за доследно спровођење свих регионалних аранжмана, као што је ЦЕФТА, насупрот једностраним потезима, провокацијама, санкцијама, као што је увођење такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ. Гојковић је захвалила Републици Српској и њеним представницима на доприносу у подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Председница Парламента је, осврћући се на сарадњу на заштити историјског сећања кроз заједничко обележавање годишњица, сећања на жртве и изградњу и одржавање меморијала, истакла да нас вековне борбе, патње и победе обавезују да брижљиво чувамо успомену на небројене жртве.

„За народ који је платио тако високу цену државности и слободе, чувари наше историје нису само чувари сећања, већ истовремено и чувари идентитета и нашег народа у целини“, поручила је Гојковић.

Гојковић је нагласила да је за народ, који је преживео и који у свом историјском сећању, поред многих других, заувек носи ужас геноцида у Јасеновцу и историјски неподношљиво сећање на дечји логор смрти у Доњој Градини, једини на свету, ревизија над историјом је ревизија над животом.

Председница Скупштине је навела да зато обележавамо сећања на велике борбе и жртве, али и на победе и истакла да нашу историју морамо сачувати не само од заборава, већ и од фалсификовања, управо у име будућности и мира, али и историјског опстанка.

„Србија неће дозволити да пристрасност и двоструки стандарди, искривљена слика и намерно историјско дезоријентисање угрозе читав наш народ, његову прошлост и будућност истовремено“, нагласила је Гојковић.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић напоменуо је да je Комисија за сарадњу највиши и најсвеобухватнији облик институционалне сарадње два парламента и истакао да је сарадња између Народне скупштине Републике Српске и Народне скупштине Србије најважнији и најконкретнији облик сарадње.

„Наше две скупштине и радна тела интензивно и садржајно сарађују у континуитету: састају се, размењују искуства, из делокруга својих надлежности, и усаглашавају оно што је од заједничког интереса“, рекао је Чубриловић и захвалио Гојковић, која је, у више наврата, посетила Бању Луку и која се, на свечаној седници, обратила посланицима у Народној скупштини Републике Српске.

Чубриловић је подсетио да су заједно учествовали у обележавању Дана државности Србије у Орашцу, што представља континуитет заједничког обележавања значајних догађаја из историје српског народа, на многим местима у Србији и Републици Српској.

„На тај начин негујемо и одржавамо културу сећања на заједничку историју, на жртве и националне вредности, што је сасвим природно јер ми смо један народ, који, игром историјских и геополитичких околности, данас живи у више држава“, рекао је Чубриловић.

Данашња седница, како је нагласио, добра је прилика да још једном дефинишемо шта су наше најважније заједничке теме, како да их артикулишемо, да разменимо искуства, унапредимо сарадњу и на тај начин дамо конкретан допринос остваривању могућности које нам пружа Споразум о специјалним и паралелним везама између Републике Српске и Србије.

„Међу нама нема, и не сме да буде, забрањених облика чвршће повезаности и конкретнијих видова сарадње. Напротив, само кад смо искрени и отворени за сарадњу, тада можемо постићи још боље резултате“, поручио је Чабриловић.

Видео (1)

Петак, 28. фебруар 2020. | свечано отварање Првог састанка Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске 28.02.2020.