30. јануар 2023. Председник Народне скупштине са амбсадором Краљевине Холандије

30. јануар 2023. Председник Народне скупштине са амбсадором Краљевине Холандије

Понедељак, 30. јануар 2023.

Састанак др Орлића са амбасадором Краљевине Холандије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбсадором Краљевине Холандије Јостом Реинћесом, са којим је разговарао о билатералним односима и међупарламентарној сарадњи.


Др Орлић је оценио да је Холандија важан економски партнер и један од водећих страних инвеститора у Републици Србији. С тим у вези, поздравио је све досадашње, али и будуће инвестиције из Холандије, истичући да је Србија најбоља земља за улагања у овом делу Европе. Амбасадор Реинћес потврдио је растући интерес потенцијалних холандских инвеститора за улагања у Србију, с обзиром на повољан пословни амбијент и изузетне услове које наша земља пружа.

Саговорници су током састанка констатовали да потенцијали за сарадњу постоје у бројним областима од заједничког интереса, првенствено када је реч о туризму и ИТ сектору. Наглашена је спремност за повезивање два парламената, како кроз размену посета на свим нивоима, тако и кроз активности Посланичке групе пријатељства са Краљевином Холандијом и радних тела у НС РС. Др Орлић је најавио да се наредних дана у НС РС очекује расправа о законским актима који се односе на правосуђе, а којима се комплетира реформа у овој области започета променом Устава прошле године, што је амбасадор Реинћес поздравио. „Обавили сте велики и успешан посао, и на томе честитам“, поручио је амбасадор.

Говорећи о ситуацији у јужној српској покрајини, председник НС РС је истакао да безбедност српског народа на КиМ, поштовање потписаних споразума и неодложно формирање ЗСО за Србију остају кључна питања за која пуну подршку очекује од свих. „Србима на КиМ се крше основна људска права, пребијају их, хапсе без разлога и иједног доказа, уништавају им се животи због „вербалног деликта“, а најекстремнији пример насиља је рањавање српске деце на Бадње вече. Аљбин Курти генерише кризе из дана у дан и, упркос оваквим немогућим условима, настављамо да водимо озбиљну и одговорну политику - политику коју у нашој земљи предводи председник Александар Вучић, а коју воде и Народна скупштина Републике Србије и Влада Србије“, поручио је др Орлић.

Амбасадор Реинћес је изразио жаљење због рањавања српских дечака на Бадње вече, као и наду да ће дијалог Београда и Приштине резултирати имплементацијом до сада постигнутих договора, укључујући и формирање Заједнице српских општина.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 30. јануар 2023. | састанак председника Народне скупштине са амбасадором Холандије у Републици Србији 30.01.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2