10. март 2020. Председница Народне скупштине и председник Парламента Јерменије потписали Меморандум о разумевању

10. март 2020. Председница Народне скупштине и председник Парламента Јерменије потписали Меморандум о разумевању

Уторак, 10. март 2020.

Гојковић се састала са председником Парламента Јерменије, потписан Меморандум о разумевању

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламента Јерменије Араратом Мирзојаном, који борави у дводневној званичној посети Републици Србији, а председници два парламента потписали су Меморандум о разумевању.


Гојковић и Мирзојан су истакли да су традиционално добри односи Србије и Јерменије у свим областима засновани на вековном пријатељству и историјској блискости два народа, као и да данас постоји велики простор за њихов даљи развој, а у том циљу политички дијалог је интензивиран током протеклих неколико година.

Гојковић је нагласила да Србија и Јерменија имају интерес за унапређење свеукупне билатералне сарадње и да то показује и данашње потписивање Меморандума о разумевању, чиме је парламентарна сарадња добила институционални облик. Председница Скупштина Србије је истакла да Меморандум отвара могућности унапређења парламентарне сарадње, посебно на нивоу радних тела у области спољних послова, економије, образовања и културе, посланичких група пријатељства и сарадње наших делегација у мултилатералним телима, као што су Интерпарламентарна унија, ПС СЕ, ПС, ОЕБС и другим.

Гојковић је захвалила Републици Јерменији што показује велико разумевање за Републику Србију по питању Косова и Метохије и на чињеници да није признала једнострано проглашену независност КиМ и да у међународним телима не гласа противно интересима Србије.

Мирзојан је нагласио да су српски и јерменски народ повезани историјским и пријатељским везама, да сарадња сеже далеко у прошлост и да су у многим тешким временима показивали разумевање и саосећање једни према другима.

Мирзојан је указао да је јерменски народ наклоњен даљем развоју односа између Србије и Јерменије и захвалио на подршци коју Србија даје јерменској заједници у нашој земљи.

Мирзојан је указао на изузетан значај парламентарне сарадње у укупним билатералним односима, те напоменуо да групе пријатељства, као и одбори могу да унапреде досадашњу сарадњу, и посебно истакао значај сарадње у међународним организацијама.

Говорећи о питању Нагорно Карабаха, Мирзојан је рекао да је мирно решавање конфликта један од приоритета спољне политике Јерменије. Мирзојан је рекао да се сукоби разликују, али да оно што је заједничко за све њих је да решење може бити постигнуто искључиво мирним путем, преговорима и навео да је за Јерменију значајно да међународни партнери имају уравнотежени став и подрже дијалог.

Гојковић и Мирзојан су разговарали о даљем развоју економске сарадње и указали да постоји простор за сарадњу у бројним областима, као што су информационе технологије и дигитализација.

Гојковић је навела и да се потписивањем Споразума о слободној трговини са државама чланицама Евроазијског економског савеза, који је Скупштина Србије недавно ратификовала, отвара значајна могућност развоја економске сарадње.

Гојковић и Мирзојан су се сагласили да је за унапређење наших односа посебно значајно недавно укидање виза за грађане Јерменије, и реципрочно укидање виза за грађане Србије, посебно за даљи развој економске сарадње и повезивање два народа.

Гојковић и Мирзојан су поздравили почетак рада Амбасаде Србије у Јерменији, а Гојковић је рекла да очекује да ће у скоријем периоду и Јерменија отворити своју амбасаду у Београду.

Гојковић и Мирзојан су на почетку посете председника Парламента Јерменије положили венац на спомен обележјe српско-јерменског пријатељства.


Видео (1)

Уторак, 10. март 2020. | потписивање Меморандума о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Јерменије и изјаве за медије два председника 10.03.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5