15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Аустрије Волфгангом Соботком

15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Аустрије Волфгангом Соботком

Уторак, 15. октобар 2019.

Гојковић се састала са председником Парламента Аустрије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламента Аустрије Волфгангом Соботком, који учествује на 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду.


Гојковић је захвалила Соботки на учешћу истичући да се после 20 година заседање ИПУ одржава у Европи, тамо где је организација и настала пре 130 година и да је важно да Европа буде више активна и на оваквим мултилатералним скуповима.

Гојковић је указала да се односи Србије и Аустрије веома интензивно развијају, као и да привредни односи прате добре политичке односе.

Гојковић и Соботка су разговарали о процесу евроинтеграција региона Западног Балкана, а Гојковић је захвалила на подршци Аустрије и политици проширења ЕУ коју Аустрија води, указујући да је Србија свесна да има још много посла на овом путу и да је важно да има подршку пријатељских земља као што је Аустрија.

Соботка је подсетио да је спољна политика Аустрије посвећена проширењу ЕУ, као и да је, на нивоу владе, парламентарне сарадње и привредне сарадње, Аустрија интензивно показала да је проширење потребно и истакао значај процесa евроинтеграција Западног Балкана како би се обезбедио стабилан развој.
Соботка је честитао Гојковић на оргaнизовању Скупштине ИПУ и томе што је заседање ИПУ довела кући, у Европу, на њено извориште, и сложио се да је важан ангажман Европе, као и да је Србија нешто попут моста, те подсетио да ће Аустрија следеће године бити домаћин Конференције председника парламената у оквиру ИПУ.

Гојковић је упознала Соботку са међустраначким дијалогом који се води уз посредовање Европског парламента и истакла да су њена врата отвoрeна и за другу рунду дијалога у новембру, како би се учинили напори да се унапреди амбијент за предстојеће изборе, као и парламентарне процедуре.

Соботка је указао да подржава одржавање дијалога, као и да је користан и важан корак ка унапређењу амбијента и закона, указујући да су питања медија, као и транспарентности и финансирања странака, централне теме.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 30. март

Цео календар догађаја