14. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницима парламената Аустрије Волфгангом Соботком, Чешке Радеком Вондрачеком и Словачке Андрејем Данком

14. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницима парламената Аустрије Волфгангом Соботком, Чешке Радеком Вондрачеком и Словачке Андрејем Данком

Понедељак, 14. октобар 2019.

Гојковић се састала са председницима парламената Аустрије, Словачке и Чешке

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са представницима држава чланица Славковског формата, коме су присуствовали председници парламената Аустрије, Словачке и Чешке – Волфганг Соботка, Андреј Данко и Радек Вондрачек, са којима је разговарала о подршци Србији на путу ка Европској унији и питању Косова и Метохије.


Гојковић је захвалила председницима парламената Аустрије, Словачке и Чешке на учешћу на 141. заседању Интерпарламентарне уније, чиме су потврдили подршку Србији, а председници парламената Славковске групе су честитали Србији и Народној скупштини на доброј организацији овако важног скупа парламентараца.

Гојковић је захвалила на подршци Србији на путу ка ЕУ и на ставу да је Србија озбиљан кандидат да постане члан ЕУ, као и на сарадњи на том путу који није лак, и указала да је за Србију важна та подршка као и чињеница да више земаља у Европској унији заступа политику проширења.

Председник Парламента Аустрије Соботка изразио је задовољство због оваквог састанка, истичући да је Србија изузетно важан партнер у региону Западног Балкана, наводећи да су земље региона одувек биле део Европе, као и да треба подстаћи њихов европски пут.

Председник Парламента Словачке Данко је такође поздравио одржавање састанка у овом формату у оквиру 141. заседања ИПУ, указујући да Славковска група на својим састанцима разговара о питању проширења ЕУ, посебно о стратешком значају Западног Балкана и истакао да су овде данас да подрже Србију у њеним напорима.

Председник Парламента Чешке Вондрачек напоменуо је да је проширење ЕУ једна од главних тема у Славковском формату и истакао да је важно указати и другим земљама ЕУ да је значајно убрзати процес отварања преговарачких поглавља.

Гојковић је са председницима парламената Аустрије, Словачке и Чешке разговарала и o питању Косова и Метохије. Соботка је указао да главни интерес мора бити остваривање дијалога, као и да је важно укинути таксе и настојати да се пронађе компромисно решење.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2