17. октобар 2019. Председница Народне скпштине Маја Гојковић затворила 141. заседање Интерпарламентарне уније у Београду

17. октобар 2019. Председница Народне скпштине Маја Гојковић затворила 141. заседање Интерпарламентарне уније у Београду

Четвртак, 17. октобар 2019.

Гојковић се обратила на крају 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду

Председница Народне скупштине Републике Србије обратила се на крају 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду, које је окупило 150 парламентарних делегација из читавог света, међу којима 77 председника и 60 потпредседника парламената.


Гојковић је захвалила свим делегацијама на учешћу и активном доприносу постигнутим резултатима заседања 141. скупштине Интерпарламентарне уније у Београду и истакла да је Србија била почаствована приликом да буде домаћин овако великом заседању – једном од највећих у досадашњој историји Интерпарламентарне уније – о чему сведочи више од 2.000 учесника, као и три стотине забележених званичних билатералних сусрета.

„То најбоље показује да је данас, и поред бројних изазова, могуће градити свет дијалога и компромиса“, поручила је Гојковић и напоменула да је била жеља да се овим заседањем, на коме је усвојена Београдска декларација, посвећена очувању и јачању међународног права и регионалној сарадњи, ИПУ врати коренима када је Организација настала у жељи да дијалог победи неразумевање и конфликте.

„Успели смо да ојачамо веру у заједничку сарадњу и међусобно поверење, како бисмо очували глобални мир и стабилност, који су нам свима неопходни“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је захвалила свима који су прихватили и подржали идеју да се 141. скупштина ИПУ одржи у Београду, као и онима који су допринели да она буде успешна и садржајна и додала да јој је посебно драго што је приметила задовољство квалитетом организовања овог заседања код свих делегација са којима је имала прилику да разговара.

„Задовољство ми је и због тога што су и грађани Србије током протеклих дана још боље упознали Интерпарламентарну унију и њен значај у свету и што су чланови делегација могли да упознају срдачност и гостопримство наших људи“, рекла је Гојковић.

Гојковић је нагласила и да је Београдска декларација, као најважнији документ заседања, резултат генералне дебате у којој је учествовало више од 150 председника и потпредседника парламената, као и шефова делегација, посланика и представника међународних организација. „Уверена сам да ће и сама Декларација представљати важну тачку ослонца у јачању и доследној примени међународног права и регионалној сарадњи“, рекла је председница Скупштине Србије.

Гојковић је напоменула и да је усвојена Резолуција о суочавању са климатским променама као ургентна тачка, чиме су парламентарци показали колико је значајно одмах деловати по овом питању у интересу читаве планете и будућих генерација и додала да је важно и доношење Резолуције Сталног одбора за демократију и људска права на тему „Постизање универзалне покривености здравственом заштитом до 2030. године: Улога парламената осигурању права на здравље“.

Говорећи о резултатима београдског заседања, Гојковић је подсетила да је поред обележавања 130 година ИПУ, од великог значаја обележавање 30 година од усвајања Конвенције УН о правима детета, када је познати регионални и светски музичар Горан Бреговић проглашен за новог регионалног амбасадора Уницефа.

„Не смемо да заборавимо да је сваки усаглашен и усвојен закључак само почетак даљег рада на суочавању са модерним изазовима“, нагласила је Гојковић и додала да ће Србија остати посвећена сарадњи са Интерпарламентарном унијом и свим чланицама на постизању заједничких вредности.

Гојковић је учесницима поручила да су у Београд и Србију увек добродошли.

Наредно заседање Интерпарламентарне уније, поред Женеве, одржаће се у Руанди, тако је председница Парламнта Руанде Донатилe Мукабалиса представила своју земљу.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2