2. децембар 2019. Председница Народне скупштине отворила скуп „Приступачна будућност“

2. децембар 2019. Председница Народне скупштине отворила скуп „Приступачна будућност“

Понедељак, 2. децембар 2019.

Гојковић се обратила на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је данас скуп „Приступачна будућност“ у Дому Народне скупштине, којим се обележава Међународни дан особа са инвалидитетом и истакла да је у протеклих неколико година остварен одређени напредак, али да су и даље кључни проблеми сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштва.


Гојковић је навела да је, у складу са кључном поруком овогодишњег обележавања 3. децембра – „Приступачна будућност“, важно да недвосмислено покажемо спремност читавог друштва да ради како би укинули баријере и отворили врата за потпуно укључење особа са инвалидитетом.

„Више од милијарду људи у свету живи са неким обликом инвалидитета. Само у Србији је око 800.000 наших грађана са инвалидитетом. Зато је на свима нама да им помогнемо и подстакнемо на учешће у свим сферама друштва – привреди, политици, образовању, здравству, култури, јер то су људи који живе са нама, а не поред нас“, подвукла је Гојковић.

Она је објаснила да је проблем који такође значајно доприноси дискриминацији особа са инвалидитетом питање приступачности.

Председница је истакла да Устав Републике Србије јасно прописује да свако има право на једнаку законску заштиту и забрањује сваки облик дискриминације и додала да у складу са Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, коју је и наша држава ратификовала, обавезали смо се да обезбедимо и унапредимо пуно остваривање људских права и основних слобода за све особе са инвалидитетом. Гојковић је нагласила да је Србија постигла напредак у погледу доношења закона са циљем да се особама са инвалидитетом обезбеди бољи и квалитетнији живот.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је да је заједнички задатак да срушимо све баријере које постоје, искоренимо незапошљавање и дискриминацију особа са инвалидитетом и изградимо једно модерно друштво, по мери свих грађана, које ће омогућити једнакост свих.

Ђорђевић је подсетио да је Министарство израдило Предлог стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији за период до 2024. године и акциони план, изразивши уверење да ће то допринети бољем стању у будућности.

Репрезентативац РС у кошарци у колицима Жељко Ћирковић захвалио се председници Скуштине Гојковић што је особама са инвалидитетом омогућено да се њихов глас чује у Дому НС, као и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је међу првима препознало важност кошарке у колицима за рехабилитацију.

„Кошарка је место где смо сви једнаки, где играмо по правилима која нису прилагођавана особама са инвалидитетом, на терену нема никаквих препрека за нас“, нагласио је Ћирковић.

Организатор изложбе „Особе са инвалидитетом које су мењале свет“ Роберт Чобан објаснио је да је овај пројекат имао за циљ инклузију и већу партиципацију особа са инвалидитетом, те додао да се сваки сегмент друштва укључио у поменуту акцију.

„Изложбом смо желели да докажемо да инвалидитет не мора да представља сметњу и препреку за велика животна остварења. Задатак свих присутних је да својим примером шире ову идеју и инспиришу друге људе и неке нове генерације“, закључио је Чобан.

У централном холу Дома Народне скупштине приређена је изложба посвећена особама са инвалидитетом, које су мењале свет, мећу којима су Стивен Хокинг, Фрида Кало, Лудвиг Ван Бетовен, Андреа Бочели, Tомас Едисон, Вук Стефановић Караџић. У склопу обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом одржава се и заједничка седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укључености и смањење сиромаштва и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.


Видео (1)

Понедељак, 2. децембар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом 02.12.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја