15. фебруар 2020. Председница Народне скупштине на обележавању Дана државности у Орашцу

15. фебруар 2020. Председница Народне скупштине на обележавању Дана државности у Орашцу

Субота, 15. фебруар 2020.

Гојковић на церемонији у Орашцу: Српски народ никада неће одустати од своје слободе

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић положили су данас у Орашцу венце на споменик вожду Карађорђу у оквиру свечане церемоније обележавања Сретења - Дана државности Републике Србије.


Гојковић је честитала грађанима Србије Дан државности и истакла да обележавајући Сретење данас, један од најважнијих датума у нашој новијој историји, истовремено славимо слободу и непролазну потребу нашег народа да живи у својој кући.

Гојковић је нагласила да је у Орашцу започео наш пут ка слободи и обнављању српске државе и да на том месту и данас стојимо поносно и достојанствено, те да тај пламен слободе, који је био наша водиља у многим тешким временима, и до данас гори.

Гојковић је напоменула да је те судбоносне 1804. године, само нешто више од деценије након прве буржоаске револуције на свету у Француској, Први српски устанак означио почетак епохе националног ослобођења у читавој Европи, као и да након тог догађаја, српски народ у својој држави и на читавом простору на коме живи више никада није и никада неће пристати да буде покорен, нити ће одустати од своје слободе.

Председница Скупштине Србије је навела да је скуп у Орашцу не само утврдио пут ослобођења, већ је и основа свих каснијих народних скупштина, па тако и оне Велике народне скупштине у Крагујевцу, на којој је 30 година касније, управо на Сретење 1835. године, Србија добила и свој први устав – Сретењски устав, један од најдемократскијих и најлибералнијих тог времена.

Гојковић је нагласила да су и данас пред нашим народом изазови, са којима мора мудро да се носи, као и пре 216 година, и много пута у нашој историји, и да се наш народ и тада, као и у овим савременим околностима, води пре свега, непролазним вредностима слободе.

„Да би смо и данас сачували нашу слободу и независност, утемељену на принципијелној политици и војној неутралности, морамо да наставимо да развијамо нашу државу. Данас смо захваљујући политици нашег председника Александра Вучића политички и економски стабилна држава, поштована у свету, која стрпљиво обнавља стара и гради нова пријатељства и на Истоку и на Западу“, поручила је Гојковић.

Указујући да нам и у овом времену бременитом изазовима треба и Карађорђеве храбрости да водимо независну политику и бранимо право нашег народа да сам доноси своје одлуке, али и Милошеве мудрости, Гојковић је рекла да настојимо да ојачамо и оснажимо Србију, да сачувамо њен територијални интегритет и суверенитет, да бринемо о нашем народу свугде где живе, и у Републици Српској и у Црној Гори, у читавом региону. Гојковић је рекла да то показује и данашњи сусрет председника Александра Вучића са Србима из региона.

Председница Парламента је напоменула да се Србија развија снажније него икада у савременој историји, да се тешким реформама изборила са финансијским проблемима и сада уздиже привреду, има значајан економски раст, све већу запосленост и изузетан раст прилива страних инвестиција.

„Зато сада имамо сигурнију и извеснију будућност“, рекла је Гојковић и додала да симбол Србије која се гради и развија је и аутопут „Милош Велики“, подсећајући на речи председника да је донета одлука да се крене у припремну израду пројектне документације за изградњу аутопута који ће понети име управо по Вожду Карађорђу, како би повезали срце Шумадије са осталим деловима наше земље и развили читаву Шумадију.

Гојковић је рекла да то све даје могућност да се посебна пажња посвети развоју и унапређењу образовања, науке и иновације као кључних фактора економског, друштвеног и укупног развоја сваке земље у савременом свету и додала да су наше школе места где се ствара наша будућност и да је потребно створити што боље услове да се деца школују и у Шумадији и читавој земљи и да остану у Србији.

„Да би смо очували нашу земљу, ту слободну земљу за коју су се наши преци борили и изборили, коју су сањали и досањали, морамо, пре свега, сачувати народ и зауставити његово нестајање“, рекла је Гојковић.

Председница Скупштине је указала да је најважнији задатак изградња модерне и богатије Србије, која ће се успешно носити са свим изазовима сутрашњице.

„Ми знамо да нас историја обавезује, а исто тако знамо да ми и данас историју стварамо. Учинићемо све да наше будуће победе буду у миру и нећемо дозволити да нас од пута развоја и напретка одвоје они који не желе добро ни нашем ни сопственом народу. Слобода коју уживамо мора да буде крунисана благостањем, које наш народ марљивошћу и памећу одавно заслужује. Не само због борби и победа наших предака, већ пре свега за будуће победе наше деце“, поручила је Гојковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја