22. октобар 2019. Председница Народне скупштине и председник Народне скупштине Републике Кеније

22. октобар 2019. Председница Народне скупштине и председник Народне скупштине Републике Кеније

Уторак, 22. октобар 2019.

Гојковић са председником Парламента Кеније

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Народне скупштине Републике Кеније Џастином Мутуријем, који се налази у званичној посети Србији.


Гојковић и Мутури су нагласили да су билатерални односи традиционално добри, уз пуно међусобно уважавање и засновани на пријатељству два народа, као и да то историјско пријатељство и подршка обавезује две земље да унапређују билатералне односе на свим пољима од заједничког интереса и у савременим околностима.

Мутури је, говорећи о сарадњи из периода стицања кенијске независности и Покрета несврстаних, истакао да је име Београда остало у добром сећању многих Кенијаца који су радили на развоју своје земље и да је због тога важно да се и данас развија сарадња у различитим областима.

Мутури је истакао да Кенија подржава Србију и остаје одлучна у подршци поштовања Резолуције 1244 и не подржава једностране одлуке и унилатерaлизам. Гојковић је захвалила Кенији на принципијелним позицијама поштовања међународног права, на томе што није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и што поштује суверенитет и територијални интегритет Србије. Гојковић је захвалила и на подршци у вези са покушајима тзв. Косова да оствари чланство у међународним организацијама.

Гојковић и Мутури су се сагласили да чињеница да је председник Скупштине Кеније у посети Србији само неколико месеци након посете М. Гојковић Кенији говори о изузетно пријатељским односима два земље и заједничкој спремности да се јачају парламентарне везе.

Гојковић и Мутури су нагласили да је посета председнице Скупштине Србије Републици Кенији у фебруару ове године имала историјски значај као прва посета председника Скупштине Србије у деценијама уназад. Гојковић и Мутури су истакли да два парламента прате жељу два народа на јачању односа и то су показали институционализацијом парламентарне сарадње потписивањем Меморандума о разумевању током посете председнице Скупштине Србије Најробију. Председници два парламента су се сагласили да то представља снажан основ и доприноси развоју сарадње између радних тела, посланичких група пријатељства и служби два парламента.

Гојковић и Мутури су разматрали могућност даље сарадње на нивоу радних тела, нарочито у области спољних послова, пољопривреде, здравства, заштите животне средине, културе, образовања.

Гојковић је захвалила и на учешћу делегације Републике Кеније на управо завршеном 141. заседању Интерпарламентарне уније у Београду, коју је предводио председник Сената Кенет Лусака.

Гојковић и Мутури су разговарали и о јачању економских веза, као и могућностима сарадње у области пољопривреде, медицине, технологије, заштите животне средине, образовања и поздравили повећање броја стипендија за студенте из Кеније у оквиру програма „Свет у Србији“, а Мутури је истакао да тиме Србија добија најбоље амбасадоре у Кенији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја