18. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Парламента Републике Уганде Ребеком Кадагом

18. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председницом Парламента Републике Уганде Ребеком Кадагом

Петак, 18. октобар 2019.

Гојковић са председницом Парламента Уганде

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председницом Парламента Републике Уганде Ребеком Кадагом, која се налази у званичној посети Србији, а на састанку је истакнуто да два парламента отварају ново поглавље у историји односа Србије и Уганде, засновано на добрим историјским везама.


Гојковић је захвалила председници Парламента Уганде на гостопримству током њене посете Уганди у фебруару ове године и прилици да се сусретне и са председником те земље Јоверијем Мусевенијем који је искрени пријатељ Србије и који је упутио значајне речи подршке и поновио ставове Уганде поводом питања поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Гојковић је нагласила да су билатерални односи између две државе традиционално добри и засновани на пријатељству два народа, о чему сведочи чињеница да је прошле године обележено 55 година од успостављања дипломатских односа. Председница Скупштине Србије је указала да две пријатељске земље имају историјске везе које датирају из времена стицања независности Уганде и богате сарадња у оквиру Покрета несврстаних, те подсетила да је управо у Дому Народне скупштине одржана прва конференција Покрета несврстаних.

Гојковић је напоменула да је наша земља поносна на историју тих добрих односа, као и да је на основу тих веза важно данас градити пријатељство и свестрану сарадњу у актуелном времену и истакла да Уганда Србију може сматрати својим пријатељем у нашем региону.

Кадага је истакла да Уганда жели да обнови добре односе и пријатељство које датира из времена бивше Југославије и истакла да јој је драго што је парламентарна делегација у посети Србији како би покренули сарадњу у свим областима.

Кадага, која је учествовала и на 141. заседању Интерпарламентарне уније, које се синоћ завршило у Београду усвајањем Београдске декларације, посвећене јачању међународног права и регионалној сарадњи, истакла је да су чланови делегације Уганде осетили топлину народа Србије и упутила честитке на одличној организацији светског скупа парламентараца.

Гојковић и Кадага су нагласиле значај потписивања Меморандума о разумевању током посете председнице Скупштине Србије Кампали, чиме је отворено ново поглавље у међупарламентарним односима и напоменуле значај сарадње на нивоу радних тела, посебно у области спољних послова, пољопривреде, науке, образовања, туризма. Председница Парламента Уганде је захвалила на томе што је у Скупштини Србије формирана група пријатељства са Угандом и додала да сарадња на нивоу посланичких група пријатељства може допринети унапређењу међупарламентарне сарадње. Председнице два парламента разговарале су и о могућности сарадње у области родне равноправности и договориле посету Женске парламентарне мреже Уганди.

Гојковић и Кадага су се заложиле да Србија и Уганда успоставе јаче пословне везе имајући у виду бројне потенцијале и истакла важност сарадње у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, туризма и културе.

Председница Парламента Уганде је позвала српске компанијe да посете Уганду и да размотре могућности улагања у ову земљу, и нагласила да је важно искористити потенцијале и повећати обим заједничког пословања, те напоменула да су Уганди потребне инвестиције и отварања нових радних места имајући у виду стални раст становништва. Кадага је рекла да је поново почела са радом авио компанија Уганде и изразила наду да ће бити успостављени директни летови између Србије и Уганде, као и да ће то допринети повезивању две земље.

Састанку је присуствовао председник групе пријатељства са Угандом Драгомир Карић, као и народне посланице Дубравка Филиповски и Сандра Божић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2