16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Исламске консултативне скупштине Исламске Републике Иран Алијем Лариџанијем

16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Исламске консултативне скупштине Исламске Републике Иран Алијем Лариџанијем

Среда, 16. октобар 2019.

Гојковић са председником Парламента Исламске консултативне скупштине Ирана

Председница Народне скупштине Републике Србије састала се данас са председником Исламске консултативне скупштине Исламске Републике Иран Алијем Лариџанијем и захвалила на учешћу делегације Исламске консултативне скупштине на 141. заседању ИПУ у Београду.


Гојковић је истакла да су политички односи Србије и Ирана добри и да је наша земља спремна да развија свеукупну сарадњу са Ираном и захвалила на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно питању Косова и Метохије.

Лариџани је нагласио да ће Исламска Република Иран наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, и напоменуо да је његова држава подржала ставове Србије у међународним организацијама, као што су УНЕСКО и Интерпол.

Лариџани је указао да две државе имају добре и пријатељске односе, као и да је посета председнице Скупштине Србије Ирану била значајна и садржајна, а у јачању парламентарних и укупних односа, изузетно значајна.

Гојковић и Лариџани су истакли важност теме очувања и јачања међународног права, као кључне теме у оквиру београдског заседања Интерпарламентарне уније и указали на важну улогу парламентараца како би се обезбедила гаранција чувања међународног права.

Лариџани је захвалио на позиву да учествује на заседању Интерпарламентарне уније и упутио честитке због успеха и добре организације и истакао да је Србија показала да има могућност и способност за организовање овог великог скупа. Гојковић је указала да је, чињеница да на заседању у Београду учествује 77 председника и 66 потпредседника парламената, као и више од 2.000 учесника, признање Србији, која води самосталну политику и једина је земља у Европи која нема никакве санкције према посланицима, представницима грађана, из читавог света.

Лариџани је упутио позив председници Народне скупштине Републике Србије да посети Исламску Републику Иран, у циљу даљег развоја сарадње, истичући важност сарадње како на највишем парламентарном нивоу, тако и на нивоу радних тела и посланичких група пријатељстава. Председници два парламента су се сагласили да има потенцијала да се економска сарадња значајно унапреди, као и трговински односи у наредном периоду.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5