16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Велике народне скупштине Турске Мустафом Шентопом

16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Велике народне скупштине Турске Мустафом Шентопом

Среда, 16. октобар 2019.

Гојковић са председником Парламента Турске

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Велике народне скупштине Турске Мустафом Шентопом и захвалила на учешћу делегације Републике Турске на 141. заседању ИПУ у Београду на највишем парламентарном нивоу.


Гојковић је истакла да су политички односи две државе на, до сада, највишем нивоу и да велики број сусрета доприноси развоју сарадње, као и да је недавна посета председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана и отварање деонице ауто-пута Београд–Сарајево у оквиру трилатералне сарадње Србије, Турске и Босне и Херцеговине, од изузетног значаја за даљи развој односа.

Шентоп је истакао да лидери две земље имају јако добре и пријатељске односе и то даље јача ниво сарадње, а да би парламенти наших земаља требало да унапређују и учвршћују ове контакте и везе које постојe на председничком нивоу.
Шентоп је указао да Турска неће заборавити подршку коју јој је Србија упутила одмах након неуспелог државног удара у Турској.

Председник Парламента Турске је нагласио и да Турска сматра да Србија има централну позицију у региону и да доприноси миру, стабилности и благостању и да је важно да буде укључена у даље јачање односа и у другим организацијама, као што је ИПУ.

Гојковић и Шентоп су истакли да се економска сарадња развија са тенденцијом даљег напредовања, као и да има простора за сарадњу у области трговине, инвестиција, текстилне индустрије, банкарског система. Председник Парламента Турске је истако да се трговински обим повећао у 2018. години на 1,3 милијарде долара, да је обим турских инвестиција већи од 200 милиона долара и да све више инвеститора из Турске долази у Србију.

Гојковић и Шентоп су се сагласили да је укупна међупарламентарна сарадња у претходном периоду била веома добра и континуирана, а о веома плодној сарадњи два парламента говори и Протокол о сарадњи Народне скупштине Републике Србије и Велике народне скупштине Турске који је потписан у априлу 2015. године.

Председници два парламента указали су на значај сарадње путем посланичких група пријатељстава, као и делегација на мултилатералним форумима, а Гојковић је истакла да је Скупштина Србије спремна да путем ратификације споразума прати договоре две владе. Шентоп је позвао председницу Скупштине Србије на прославу 100 година Велике народне скупштине Турске у априлу следеће године.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2