16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Републике Индије Омом Бирлом

16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Републике Индије Омом Бирлом

Среда, 16. октобар 2019.

Гојковић са председником Парламента Индије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са делегацијом Парламента Републике Индије на челу са председником Дома народа Омом Бирлом, који учествује на 141. заседању ИПУ. На састанку је истакнуто да две земље карактерише вишедеценијско традиционално пријатељство и разумевање, утемељено сарадњом у Покрету несврстаних земаља.


Бирлa је нагласио да Индија подржава Србију у кључним областима, укључујући поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије, има принципијелни став и не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Указао је да је Индија, као велики пријатељ Србије, увек на страни Србије у свим међународним форумима.

Гојковићева је захвалила Индији на овом принципијелном и непроменљивом ставу Индије по питању Косова и Метохије, односно територијалног интегритета и суверенитета наше државе.

Гојковић и Бирла су напоменули да су посебан подстицај пријатељским односима дале посете потпредседника Индије Венкаја Наидуа у септембру 2018. године Србији, као и посета тадашњег председника Владе, а сада председника Србије Александра Вучића Индији 2017. године, будући да су означиле почетак новог раздобља у односима две државе и увод у још чвршће повезивање наших земаља.

Бирла је нагласио да су економске везе две земље ојачане претходних година, као и да индијске компаније инвестирају у производњу трактора и у другим областима, а ове године Индија је учествовала на сајму пољопривреде у Новом Саду.

Говорећи о јачању културних веза, Бирла је рекао да Индија цени велику заинтересованост српског народа за јогу, и да је у Београду и 13 градова у Србији обележен међународни дан јоге, организована манифестација индијског плеса и нагласио да се данас у Србији снима велики број филмова и да је Србија све више дестинација за снимање индијских филмова.

Бирла је указао на значај развоја парламентарне сарадње у наредном периоду и упутио позив председници Скупштине Србије да са делегацијом Парламента дође у посету Индији.

Гојковић је изразила спремност за јачање парламентарних односа, као и унапређењу сарадње на нивоу одбора, посланичких група пријатељства и посебно истакла значај сарадње на мултилатералном парламентарном нивоу и прихватила позив за посету Индији.

Председник Парламента Индије је упутио честитке Скупштини Србије на одличној организацији овако великог и значајног скупа светских представника.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5