Петак, 18. новембар 2011.

Тридесет осма седница Одбора за Kосово и Метохију

Чланови Одбора за Косово и Метохију су, на седници одржаној 18. новембра, размотрили два извештаја о вођењу дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини, која су одржана 2. септембра 2011. године и договорима постигнутим у области царинских печата и у области катастра, као и Информацију о досадашњем току дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини и постигнутим договорима у областима матичних књига и слободе кретања.


Седници Одбора, којој је председавао Љубомир Краговић, председник Одбора, присуствовали су шеф преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и државни секретари у Министарству за КиМ Звонимир Стевић и Оливер Ивановић, као и преставници четири општине са севера Косова и начелник Косовско-митровачког округа.

У дискусији о споразумима које је београдски преговарачки тим договорио са Приштином о катастру, матичним књигама и слободи кретања изнет је већи број замерки и критика. Чланови Одбора који живе на Косову и Метохији су рекли да су за њих ови споразуми неприхватљиви, јер воде признању независности Косова и угрожавању опстанка Срба у покрајини. По њиховој оцени, посебно је неприхватљив предлог решења о интегрисаном управљању административним прелазима, јер би то значило успостављање косовских институција. Чланови Одбора су оценили да су споразуми штетни, јер су Срби са севера остали без држављанства, личне карте, саобраћајне дозволе, уведене су границе на административним прелазима и прихваћени косовски цариници и пограничне службе. Представници српских општина са севера Косова поручили су да је за њих неприхватљива примена постигнутих споразума у Бриселу, а посебно не предлог решења за административне прелазе. Затражили су подршку за наставак њихове борбе да опстану на Косову и нагласили да Срби са севера покрајине не желе да спрече Србију да иде путем интеграција , али ни да дозволе да Косово буде цена за улазак Србије у ЕУ.

Шеф преговарачког тима Борислав Стефановић је поново указао на значај дијалога и примене договора из Брисела и поручио да ће сви договори из Брисела бити спроведени. Нагласио је да Влада Србије има подршку Срба на Косову и Метохији, да Београд није и никада неће признати независност Косова, нити помаже у успостављању косовских институција и да је једини циљ Владе Србије да се нађу најбоља решења да Срби остану на Косову у својим кућама и са институцијама Србије. Стефановић је најавио да ће преговарачки тим сваки договор са Приштином најпре представљати Влади која ће га упутити Народној скупштини, као и да ће се и убудуће преговарачки тим консултовати са Србима на Косову.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја