Четвртак, 9. јун 2011.

Двадесет прва седница Одбора за иностране послове

На седници Одбора за иностране послове, која је одржана 9. јуна, обављен је разговор са новоименованим амбасадорима Републике Србије у Италији, Босни и Херцеговини и Ираку, пре њиховог одласка на дипломатску дужност. Седници је председавао проф. др Драгољуб Мићуновић, председник Одбора.


Новоименована амбасадорка Србије у Италији Ана Хрустановић представила је програм будућих активности Амбасаде. Истакла је да је Италија један од наших најважнијих економских партнера, као и да предстоје значајне активности на том плану, посебно када је реч о сарадњи две земље у области енергетике. Указала је да Италија подржава улазак Србије и других земаља западног Балкана у Европску унију.

Нови амбасадор Србије у Босни и Херцеговини Нинослав Стојадиновић указао је на сложену ситуацију у Федерацији Б и Х, с обзиром на њено устројство и оприсуство међународних чинилаца. Амбасадор Стојадиновић изложио је основне правце свог будућег деловања.
Говорећи о приоритетима у раду, нови амбасадор Србије у Ираку Радисав Петровић рекао је да је наша земља заинтересована за јачање економске сарадње са Ираком, посебно за повећање нашег извоза, као и за унапређење политичке сарадње.

У оквиру тачке дневног реда–Парламентарна сарадња, Одбор је прихватио иницијативе за учешће шефа Сталне делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини Парламентарне димензије Централноевропске иницијативе Ивана Јовановића на састанку министра спољних послова и шефова сталних делегација земаља чланица проширене тројке, у Трсту, 10. јуна, као и Сталне делегације Народне скупштине у ПС Црноморске економске сарадње на састанку Радне групе за измену Правила процедуре ПС ЦЕС-а, који се одржава у Истамбулу, 13 и 14. јуна. Осим тога, прихваћене су иницијативе за учешће наших делегација на Деветој Конференцији председника парламената Процеса сарадње земаља југоисточне Европе, у Бечићима, од 13. до 15. јуна и на састанцима посебних радних група ПС Медитерана за Блиски исток, животну средину и климатске промене, енергију, воду, родна питања и миграције, у Дубровнику, 19. и 20. јуна.

Такође, прихваћени су позиви за учешће делегација Народне скупштине на 18. годишњем заседању Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, које се одржава у Паризу, од 21. до 23. јуна и на 77. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Тромсеу (Норвешка), од 22. до 24. јуна.

Делегација Народне скупштине учествоваће на 37. генералној скупштини Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Бриселу, од 11. до 13. јула.

Подржана су и иницијативе да председници одбора за иностране послове и за европске интеграције учествују на 6. Кроација самиту, у Дубровнику, од 8. до 9. јула, као и да председник Одбора за науку и технолошки развој учествује на Светском научном форуму, који се одржава у Будимпешти, од 16. до 19. новембра.

На овој седници, Одбор је усвојио више извештаја о реализованим посетама и контактима са парламентарцима и дипломатским представиницима других држава.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2